Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Mercedes Concept Style Coupé officiell – förstudie av CLA/CLC

Så här några dagar innan Pekingsalongen väljer Mercedes att digitalt visa upp Concept Style Coupé, en konceptbil som förevisar kommande modellen CLA som kort och gott är en lillebror till CLS. Böljande linjer, avancerade strålkastare och jetmotorinspirerad interiör är kännetecknen.

Redan i går började bilderna på Mercedes Concept Style Coupé att läcka ut på Internet. Kanske är det därför som Mercedes i dag på morgonen valde att ge oss alla bilder på och informationen om konceptbilen som ska ställas ut på bilsalongen i Peking nästa vecka.

 Concept Style Coupé är vad Mercedes kallar en fyrdörrarscoupé och i det här fallet handlar det om ett mindre syskon till stora CLS som Mercedes haft stora framgångar med sedan introduktionen för åtta år sedan. Concept Style Coupé är alltså en förhandstitt på den länge omtalade ”mini-CLS” som enligt de senaste uppgifterna ska heta antingen CLA eller CLC. Sistnämnda kan dock ses som lite negativt med tanke på tidigare CLC-modeller som inte rönt allt för stor uppmärksamhet från bilköparna.

 Konceptbilen Concept Style Coupé påminner väldigt mycket om en konceptbil vi fick se för exakt ett år sedan, nämligen Concept A-Class som då gav oss en hint av hur nya A-klass skulle se ut. Fronten på dagens konceptbil är extremt lik den som vi såg på Concept A-Class med den – som Mercedes kallar det – diamantliknande grillande (vi tycker mer att den liknaren discokula), strålkastarnas grundform och hela stötfångar/spoiler-paketet.

 Till och med bilens sidor med de kraftiga skuldrorna är väldigt lika den ett år gamla konceptbilen, likaså ytterbackspeglarna och de femekrade turbinliknande fälgarna med ”perforerade” ekrar.

 Även baktill finner man likheter i form av diffusorn trots att integrationen av ändrören gjorts om.

 Sist och inte minst är den matta karossfärgen är densamma, Alubeam som Mercedes döpt den till.

 Mercedes-chefen Dieter Zetsche lovordar den kraftfulla formgivningen och kallar bilen för en framtida måttstock för konkurrenterna att ta efter.

 Strålkastarna är en historia i sig. De ser inte bara ut som väldigt dyra reservdelar, de har också en ganska tuff och avancerad layout som tillåter olika utseenden. I standby-läge lyser de ilsket rött (som ett rovdjur enligt Mercedes), i halvljusläge lyser flertalet dioder upp och när blinkersfunktionen aktiveras lyser de gulfärgade dioderna upp och blottas likt en våg på en fullsatt fotbollsstadion. Riktigt snygg funktion men knappast serieproduktionsmässig.

 Bakljusen bär också en mängd lysdioder och är i sin helhet väldigt snarlika de som sitter på CLS.

 Interiören domineras av läder och alcantara i mörkgrått och ljusa synliga sömmar samt neongröna kanter. Instrumentbrädan, mittkonsolen (som löper hela vägen till bakre stolarna) samt dörrsidorna pryds dessutom av kolfiber. De sju luftutblåsen, fem fram och två bak, ska föra tankarna till ett jetmotorer. Förutom utformningen är de också belysta och skiftar färg beroende på temperaturen på luften som strömmar genom dem. Vid kalluft lyser de i blått, vid varmluft övergår de till att lysa i rött. I temperaturskalan mellan kallt och varmt lyser de i fluorescerande gult.

 De fyra stolarna, bilen är alltså fyrsitsig, med integrerade nackstöd är också svagt upplysta och dess utförande känns igen från sportversionen av nya A-klass.

 Mercedes COMAND Online-system, med andra infotainmentsystemet, är av senaste snitt och innehåller en rad olika OTA-möjligheter så som molnbaserade tjänster och mobilapplikationer.

 Sist men inte minst har Concept Style Coupé en drivlina också. Under huven ruvar en ny turbomatad fyrcylindrig bensinmotor med två liters cylindervolym. Den ger 211 hästkrafter och är kopplad till en sjustegad dubbelkopplingslåda, 7G-DCT. Alla fyra hjul står för bilens förflyttning.

 Befinner du dig i Los Angeles från och med i morgon har du chans att se bilen trots att den är ämnad för bilsalongen i Peking. Mercedes har bestämt sig för att visa upp bilen för en kort stund på konst- och musikfestivalen Transmission LA: AV Club med start just i morgon.

Du kanske är nyfiken på hur den bilen ser ut när det väl är dags för produktion? Föreställ dig nya A-klass i coupéutförande med fyra dörrar, så tror vi att den kan komma att se ut.

https://youtu.be/7oyuZG9EWk8?width=575&height=353