Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mercedes E-klass Kombi facelift 2013
Mercedes E-klass Kombi facelift 2013
Mercedes E-klass Kombi facelift 2013
Mercedes E-klass Kombi facelift 2013

Mercedes E-klass 2013 får ingen Renault-motor

I går avslöjades Mercedes E-klass nya yttre och inre. Nu avslöjas motorerna som vi kan se generellt blir snålare. Vi noterar även att Mercedes inte plockar in motorer från Renault.

En stor farhåga hos många Mercedes-bitna har varit att motorpaletten görs om i samband med ansiktslyftet på Mercedes E-klass inför modellår 2013 – och då främst att en ny instegsmotorer på 1,6 liter från Renault skulle ta plats. Så blir inte fallet kan vi läsa i nya numret av brittiska Autocar, där de bland annat har träffat Mercedes E-klass exteriördesigner Robert Lesnik.

 I stället blir instegsmotorn densamma som i dag, nämligen E 200 BlueEfficiency med 184 hästkrafter plockade ur 1,8 liters cylindervolym. Ett pinnhåll upp hittar vi samma motor men med 204 hästkrafter, samma som i dag med andra ord. Om man tolkar britternas information korrekt ser det ut som att E 350 BlueEfficiency får stryka på foten. E 500 BlueEfficiency samt gasdrivna E 200 NGT BlueEfficiency, säljs inte i Storbritannien vilket förklarar att dessa inte alls nämns men för svensk del lär åtminstone E 200 NGT BlueEfficiency finnas kvar. Dock nämns ytterligare ett bensinalternativ, nämligen E 63 AMG som vi skrev om för ett par dagar sedan. Den kommer att få effekten höjd från 525 till 558 hästkrafter och sägs göra 0-100 km/h på otroliga 3,5 sekunder.

 På dieselsidan följer alla dagens alternativ med till nästa årsmodell, det vill säga 136 hästkrafter starka E 200 CDI BlueEfficiency, 170 hästkrafter starka E 220 CDI BlueEfficiency, 204 hästkrafter starka E 250 CDI BlueEfficiency samt V6-dieseln E 350 CDI BlueEfficiency med 265 hästkrafter.

 Dieselhybriden E 300 BlueTec kommer att finnas kvar. Bortsett från den är snålaste motoralternativet E 220 CDI BlueEfficiency som från och med nästa år drar 0,47 liter per mil och släpper ut 125 gram koldioxid per kilometer. Det kan jämföras med dagens siffror som ligger på 0,49 liter per mil samt 129 gram per kilometer. Alla siffror är då bilen är utrustad med Mercedes sjustegade automatlåda 7G-Tronic Plus.

 Andra nyheter som britterna avslöjar så här veckorna för världspremiären i Detroit är några av de nya säkerhetssystemen, bland annat Collision Prevention Assist som är ett radarbaserat kollisionsvarningssystem med autobroms för att lindra effekterna vid en kollision samt Distronic Plus med Steering Assist som kan styra och hålla bilen på rätt kurs.

Mercedes E-klass facelift är officiell. Läs mer på länken, inklusive alla motoralternativ.