Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes E-klass All-Terrain officiell – fakta och bilder

Mercedes presenterar nu Volvo V90 Cross Countrys kanske tuffaste konkurrent – E-klass All-Terrain. Här är alla fakta om den lite mer robusta versionen av senaste generationens E-klass Kombi.

Det tog tid, men nu är även Mercedes med i den match som Audi och Volvo har deltagit i under många år med allroad- respektive Cross Country-versioner av märkenas större kombimodeller. BMW är ännu inte där, men det är väl bara en tidsfråga innan nästa generation 5-serie, som har snart har premiär, kommer med förhöjd markfrigång och plastdetaljer. Eller?

Mercedes E-klass All-Terrain, som har publik världspremiär på bilsalongen i Paris i slutet av september, är inte helt otippat baserad på den nyligen presenterade kombiversionen av senaste E-klass Kombi, en bil som vi nyligen var iväg och provkörde.

E-klass All-Terrain är fyrhjulsdriven i standardutförande och bjuder även på högre markfrigång jämfört med vanliga kombiversionen. Luftfjädringen, som är standard, kan justeras 35 millimeter upp och ned. Som lägst rullar den med 12,1 centimeters marginal mot underlaget och som högst med 15,6 centimeter. Det är inte speciellt mycket i jämförelse med en av E-klass All-Terrains tuffaste konkurrenter; Volvo V90 Cross Country har hela 21 centimeters markfrigång.

Totalt är E-klass All-Terrain 29 millimeter högre än E-klass Kombi varav hjulen står för 14 millimeter. Hjulen är för övrigt 19 tum höga som standard med 20-tummare som tillval.

Dynamic Select (standard) innebär att fem olika körprogram, som ändrar inställningarna på motorn, transmissionen, antisladdsystemet och styrningen, finns att välja mellan varav All-Terrain är ett. All-Terrain-läget är ämnat för offroad-körning och är anammat från suvsyskonet GLE (tidigare ML). All-Terrain innebär också att man får fram nytt offroad-körningsinformation i infotainmentskärmen, bland annat luftfjädringens position, styrvinkel, kompass, gas- och bromsinformation samt eventuell lutning i grader.

När Mercedes E-klass All-Terrain lanseras är det med endast ett motoralternativ, nämligen E 220 d 4Matic, en fyrcylindrig dieselspis med 194 hästkrafter och 400 newtonmeter. Den är god för 0-100-accelerationer på 8,0 sekunder och en toppfart på 232 km/h. Förbrukningen uppges till 0,51 liter per mil och utsläppet till 137 gram per kilometer.

Kort efter lanseringen kommer ytterligare ett dieselalternativ, en sexcylindrig maskin. Båda dessa motorer är kopplade till Mercedes niostegade automatlåda 9G-Tronic.E-klass All-Terrain slår alltså inte V90 Cross Country på fingrarna när det gäller markfrigången, men bagagevolymsmässigt är tysken överlägsen Volvon. Upp till 1 820 liter ryms där bak vilket kan jämföras med V90 Cross Countrys 1 526 liter.Inga priser är i dagsläget presenterade. Marknadslanseringen äger rum våren 2017.

https://youtu.be/OzNnfjRhp7U

Gilla på Facebook för fler videoklipp!