Foto: David Obendorfer

Mercedes E-klass med klassiska drag

Gammalt och nytt i harmoni med Icon E Concept. Bilen kombinerar dagens Mercedes E-klass med former vi minns från förr.

Gillar du klassiska former i kombination med den senaste tekniken när det kommer till bilar? Då är din lycka gjord med Icon E Concept. Speciellt om du är inne på märket Mercedes. Det handlar om en bil med ett skal inspirerad av Mercedes W 114/W 115 byggd på teknik från dagens E-klass med internkod W 213 och har med andra ord samma dimensioner.

Foto: David Obendorfer
Foto: Mercedes

Inspirationen

Mercedes W 114/W 115 tillverkades 1967 – 1976 och är även känd som ”Kompakt-mercan”. Modellen lånade drag från lyxiga W 108 som introducerats 1965. Förutom sedanversionen fanns även en coupé och en limousin. 1973 fick modellserien en uppdatering.

I fronten ser vi de utmärkande vertikala strålkastarna på vardera sida om en lika rakryggad grill och baktill finns nytolkningar av de liggande baklamporna med ribbat glas. Invändigt hittar vi en avskalad interiör som blandar nytt med gammalt. Digital instrumentering andas nutid men ratten med sin kromring för oss årtionden tillbaka i tiden. Bilen är inte ett renodlat retrobygge utan en hyllning till formgivarna Paul Bracq och Bruno Sacco som båda jobbade för koncernen under tiden för W 114/W 115.

Foto: David Obendorfer

Även om det mesta pekar på att Icon E Concept förblir just ett koncept ska man aldrig säga aldrig. Särskilt inte denna gång då detta är ett verk av David Obendorfer. Du kanske minns kittet för ett par år sedan som förvandlade (nåja) Citroën Jumpy till en klassisk Citroën HY/H Van

? Det var David Obendorfer verk, det första av hans skisser som har kommit i produktion.

https://youtu.be/GScuXn1CaYw