Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mercedes

Mercedes EQS – här är svenska priserna

Dags för säljstart i Sverige för Mercedes eldrivna lyxkryssare EQS. I vanlig ordning så kostar det när det smakar och prislappen för ”instegsmodellen” landar med god marginal över miljonen.

Mercedes nya fartyg och flaggskepp EQS hade världspremiär tidigare i år och var inte direkt blyg när den presenterade sig. Förståeligt förvisso, då bilen varken skäms för sig när det kommer till prestanda eller räckvidd. EQS är inte heller särskilt diskret när det kommer till prislappen som har offentliggjorts nu när försäljningen drar i gång på svensk mark.

Mercedes EQ är den eldrivna motsvarigheten till Mercedes S-Klass och EQS är den andra modellen som står på tur efter att Mercedes EQC lanserats för två år sedan. EQS kommer i två olika versioner: EQS 450+ och EQS 580 4Matic.

Den förstnämnda är bakhjulsdriven och har en effekt på 333 hästkrafter. Prislappen för denna börjar på 1 245 000 kronor. 

Version nummer två är, som modellnamnet indikerar, fyrhjulsdriven med en effekt på 523 hästkrafter. Den kostar från 1 575 000 kronor.

Du kan dock räkna med att få dra av 70 000 kronor i statlig miljöbonus. Pengar som kanske kan gå till att lägga till lanseringspaketet Edition 1 för 209 000 kronor. Då får du bland annat till AMG-stylingdetaljer in- och utvändigt, 20-tumsfälgar och en frontspoiler.

Mercedes EQS har en laddningskapacitet på 200 kW (DC) och tar därmed runt en halvtimme att ladda. På en full ”tank” har bilen en räckvidd på 77 mil, enligt WLTP.

Företaget hoppas kunna leverera de första bilarna i Sverige senare i höst.