Mercedes extrema supersportbil har premiär i Frankfurt

Det har tisslats och tasslats om den under ett par års tid, men nu är det officiellt. Mercedes ska visa upp sin extrema, F1-inspirerade supersportbil Mercedes-AMG Project One på bilsalongen i Frankfurt senare denna månad.

Knappt har Aston Martin och Red Bull hunnit presentera sin extrema skapelse Valkyrie (som förvisso ännu inte är helt färdig till 100 procent) förrän de möter motstånd från andra ringhörnan. Från pallen i hörnet är Mercedes på väg att resa sig med en annan extrem skapelse som sägs gå utanpå det mesta som världen hittills skådat.

Mercedes bekräftar i dag att deras Mercedes-AMG Project One har världspremiär på bilsalongen i Frankfurt som öppnar den 12 september. Det är bilen som i fjol började bli omtalad ryktesvägen och som sedan vagt bekräftades från olika håll och kanter för att till sist bekräftas.

– Under ledning av Mercedes-AMG kommer våra prestandaavdelningar gå samman och skapa den mest effektiva och samtidigt med dynamiska och mest spektakulära AMG-bilen genom tiderna. Några skulle kanske till och med kalla den för en hyperbil, sa Mercedes forsknings- och utvecklingschef Thomas Weber för snart ett år sedan och passade då även på att visa en illustration föreställande bilens silhuett (bilden nedan).

Med dagens bekräftelse hänger ovanstående bild samt kort information som säger att bilen tar den allra senaste och effektivaste, heltäckande Formel 1-hybridtekniken till vägen. De avslöjar också att effekten landar på över tusen hästkrafter och att toppfarten ligger norr om 350 km/h.

Drivlinan består av fyra elmotorer som assisterar en varvvillig (över 10 000 r/min) 1,6-liters V6-motor hämtad från Mercedes Formel 1-bil W06 Hybrid som användes under F1-mästerskapet 2015. Paketet är dock anpassat för att kunna användas vid ”daglig” körning på väg och behöver inte justeras, byggas om eller bytas ut lika ofta som en vanlig F1-motor. Mercedes lovar hållbarhet på åtminstone 5 000 mil.

Bilen kommer inte att efterlikna en F1-bil, i stället kommer den att mer likna en Le Mans-bil för bankörning och körning på vanliga vägar.