Mercedes F 015 Luxury in Motion – tre snabba från provåkningen

Erik Wedberg har tagit sig hela vägen till San Francisco, för att sätta sig i en bil som klarar sig lika bra utan honom…

Hej Erik, Vad gör du ända där borta?

– Jag är här i San Francisco för att åka i en bil, inte för att köra för en gångs skull. Det är inte för att jag är lat utan för att det här är en bil som inte är byggd för att köras.

Vad är det gör bil egentligen?

– Den heter Mercedes F 015 Luxury in Motion och den visades första gången på CES-mässan i Las Vegas i januari. Men det här är första gången någon bjuds in att åka i den och då passar jag förstås på. Det här är kort sagt Mercedes vision för framtiden, närmare bestämt år 2030. Då kommer bilarna, enligt Mercedes, att vara självkörande. Med hjälp av en massa radar, kameror och sensorer kör den runt helt på egen hand här på den gamla flottbasen i Alameda strax söder om San Francisco, med ett gäng åkrädda motorjournalister som last.

Klarar den sig bra?

– Absolut. Mercedes, och flera andra tillverkare, har haft så kallade autonoma bilar färdiga sedan en tid tillbaka och det handlar mer om att världen ska vänja sig vid dem än tvärtom. Just den här konceptbilen är lite extra intressant eftersom den visar hur Mercedes tänker sig att den självkörande tekniken kommer att förändra bilen. De talar om ett lika stort paradigmskifte som när Karl Benz byggd en hästlös vagn vid slutet av 1800-talet. Nu bygger Mercedes en förarlös bil, och det innebär att nästan ingenting är sig likt. Här finns hur mycket intressant som helst att berätta om.

Erik Wedbergs provåkningsrapport om framtidsbilen Mercedes F 015 Luxury in Motion läser du i kommande nummer av Teknikens Värld. Du vet väl förresten att du som prenumerant även kan läsa tidningen digitalt i din läsplatta eller mobiltelefon?