Mercedes G 63 AMG – första bilderna

För bara en dryg vecka visade Mercedes upp nya, uppdaterade Geländewagen. Då meddelades det om AMG-versionerna men några bilder fick vi inte se. Här kommer de i stället!

Även om man inte skulle vara förtjust i suvar och bilar som kanske gör sig bäst i skog och mark så finns det några av den typen som man ändå inte kan låta bli att snegla på när de dundrar förbi. En av dessa är Mercedes G-klass (två andra är Land Rover Defender och Toyota Land Cruiser) som i förra veckan presenterades i ansiktslyft utförande.

 Vad Mercedes inte visade oss då var AMG-versionerna G 63 AMG och G 65 AMG. I dag får vi ta del av den ”klenare” halvan, nämligen G 63 AMG som ur sin 5,5-liters V8 pressar ur sig 544 hästkrafter med hjälp av biturboteknik. G 65 AMG får nästan 100 hästar fler hämtade ur en V12-motor, men det kan du läsa om i andra artiklar (se länkar nedan).

 Motorn, som är densamma som i bland annat SL 63 AMG, har en vridmomentstopp på 760 newtonmeter som levereras mellan 2000 och 5000 r/min. Motorkraften når en sjustegad automatlåda och så vidare till alla fyra hjulen.

 Hur snabb G 63 AMG är vet vi inte eftersom Mercedes ännu inte berättat det för oss. Vi får sannolikt reda på det i samband med världspremiären i Peking nästa vecka. Däremot har de meddelat att förbrukningen vid blandad körning ligger på 1,38 liter per mil.

 Vad säger du om utseendet? Att det är en AMG-version går inte att ta miste på. Spana in luftintagen i det som på vanliga modellversionen kallas stötfångare. Notera även avgaspiporna som sticker ut framför bakre hjulhuset.Sportigt värre, trots att det är en skogsmulle vi tittar på.