Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Daimler AG

Mercedes GLA facelift officiell

När det nu bjuds på bilsalong i Detroit passar Mercedes på att visa GLA med uppdaterat yttre och förfinat inre. Men det är inga dramatiska skillnader som GLA facelift bjuder på.

Mercedes GLA är egentligen inte så gammal som modell, den har bara funnits på marknaden i lite drygt 2,5 år. Det är ändå dags för den att för den att uppdateras i och med att den baseras på A-klass som i senaste generation är ett par år äldre och som presenterades i ansiktslyft utförande sommaren 2015. En ny A-klass står dessutom och väntar runt hörnet.

Till det yttre är det inte några jättestora förändringar som GLA genomgår. Grillen har gjorts lite grövre genom att ribborna fått sex rektangulära håll vardera och spoilern under grillen har fått nya former med ett större rutnätsgaller i mitten samt två nya, runda dimljus i stället för små luftinsläpp ute på flankerna. Bi-xenon-strålkastarna har bytts ut mot LED-strålkastare.
Bak på bilen är förändringarna ännu mindre där bakljusen har fått en nedtonad kant och lysdioderna för bromsljus och blinkers kan lysa i tre olika intensitetsnivåer.
De nedlackade detaljerna i svart finns även, precis som tidigare, i matt silvergrå finish.

Även insidan är sig lik men ratten är ny och instrumenteringen i mätarhuset har gjorts om en aning. Mercedes säger sig ha lagt krutet på exklusivare material i bland annat klädslar och dekorpaneler. Vissa knappar, exempelvis de på dörrpanelen som styr stolarna, och facken på mittkonsolen har fått kromlister och ny belysning. Android Auto är en annan nyhet som märks på insidan – om man nu inte är en iPhone-användare.

Motorerna är identiska med tidigare. Fyra bensinmotorer – GLA 180, GLA 200, GLA 220 och GLA 250 – där 220-alternativet är 4Matic-fyrhjulsdrivet (som i sig är en nyhet i och med uppdateringen) och 250-alternativet finns med båda framhjuls- och fyrhjulsdrift. Dieselmotorerna är tre till antalet – GLA 180 d, GLA 200 d och GLA 220 d – där de båda sistnämnda även går att få med 4Matic-fyrhjulsdrift.

Vill man inte ha sin Mercedes-AMG GLA 45 4Matic i vitt, som på översta bilden, finns Yellow Night Edition som är svart med gula och gråa detaljer.

Det finns ännu ett motoralternativ, en tvåliters bensinare som med turbomatning levererar 381 och 475 newtonmeter. Just det, Mercedes-AMG GLA 45 4Matic heter modellversionen och är GLA:s värstingvariant då den gör 0-100 km/h på 4,4 sekunder, samma tid som tidigare.AMG-versionen av GLA släpps dessutom i en exklusiv Yellow Night Edition (finns även till syskonmodellerna A-klass, CLA och CLA Shooting Brake) som endast finns i två olika svara kulörer och med gråa dekaler på sidorna samt gula detaljer längs med dörrtrösklarna, på fälgkanterna, i fronten och ovanför diffusorn. Gult finns också på den stora takvingen som hör Mercedes-AMG GLA 45 4Matic Yellow Night Edition till. Tyvärr blir Yellow Night Edition inte tillgänglig för Sverige.Uppdaterade Mercedes GLA finns att beställa redan från och med i dag. Några svenska priser har ännu inte presenterats.

https://youtu.be/WCkzpgYRAYI

Gilla på Facebook för fler videoklipp!