Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Mercedes GLA officiell – alla bilder och fakta

Kort efter att de första bilderna läckte ut väljer Mercedes att släppa all information om konceptbilen GLA. Nu får vi se hela bilen, inklusive de nya strålkastarna med laser och inbyggda filmprojektorer.

Under gårdagen läckte det ut bilder på Mercedes nya konceptbil GLA som ska premiärvisas i Shanghai och nu har Mercedes öppnat alla dammluckor och berättar allt om GLA. Vi visste redan att GLA är 438 centimeter lång, 198 centimeter bred och 158 centimeter hög men vi visste inte att den har en fyrcylindrig bensinmotor på 211 hästkrafter under den bulliga motorhuven. Via en sjustegad dubbelkopplingslåda skickas kraften till alla fyra hjul.

 Den märkligaste nyheten på GLA är strålkastarna som använder laserteknik för att ge bättre ljus vid körning men, och det här måste vara första gången någonsin på en bil, de kan även projicera bilder och film på en skärm eller vägg framför bilen. Med GLA har man alltså alltid sin egen Drive In-bio med sig. Man kan ladda in filmer i infotainmentsystemet som sedan spelas upp av strålkastarna. På taket sitter dessutom två HD-kameror så att man kan filma sin körning. De går även att plocka bort och fästa på en hjälm eller ett cykelstyre.

 Inuti GLA får fyra åkande ta plats i varsin fåtölj som omges av naturligt läder och fiberoptisk stämningsbelysning. En rolig detalj är luftutsläppen som ändrar färg från blått till rött beroende på vilken temperatur man har ställt in luftkonditioneringen till. Vid 22 grader lyser luftutsläppen vitt.

 En något nedtonad GLA väntas gå i produktion tidigt nästa år och blir då en tuff konkurrent till Audi Q3, BMW X1 och Range Rover Evoque.