Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes GLC facelift officiell

Mercedes mellanstora suv GLC har hunnit bli några år gammal och det är nu dags för en uppdatering som ska få den att hänga med i svängarna ett tag till, och inte minst för att anpassa sig till Mercedes senaste designspråk.

Stämningen i bilbranschen är på topp så här dagarna före Genèvesalongen. Antalet nybilspremiärer är fler än någonsin, alla nyheter verkar biltillverkarna vilja ha avklarade redan innan deras montrar i Genève tar emot besökare. Eller så är det så enkelt att de håller på de riktigt stora nyheterna till nästa vecka? Vi får väl se…

En av alla nya bilar som ska ställas ut nere i den schweiziska staden är uppdaterade Mercedes GLC som presenteras i dag. Dagens GLC, som Mercedes beskriver som ”frihet i sin vackraste form”, har hängt med sedan hösten 2015, från modellår 2016, då den ersatte den då sju år gamla GLK.

Uppdaterade GLC har putsats till för att få drag och linjer som mer påminner om de senaste modellerna från Mercedes, framför allt nya A-klass, nya B-klass och inte minst nya GLE, det vill säga GLC:s storebror. Strålkastarna har fått en ny och mer slank utformning. Även dess innanmäte är uppdaterat, och DRL-ljussignaturen har gjorts om och löper numera inte bara ovanför ljusprojektorerna utan även (halvvägs) under dem. Tidigare var det en kromdetalj som löpte halvvägs undertill. Stötfångarpartiet är också det ommöblerat och med nya inslag av krom.

Bakifrån sett är uppdaterade GLC inte lika full av nyheter, men bakljusen har fått nya LED-slingor vars utförande får dem att påminna om hur det skulle kunna se ut på en Audi. Stötfångaren är sig lik bortsett från den svarta plasten och ”hasplåten” har fått en något annorlunda utformning.

Interiört är förändringarna minimala, men rent tekniskt har GLC tagit ett kliv framåt då vi noterar en större infotainmentskärm på 10,25 tum som är tryckkänslig. Skärmen är en del av Mercedes användarupplevelse som de kallar MBUX och som A-klass var först ut med i A-klass i fjol. MBUX innebär också, utöver en smart skärm, AR-navigering, AI-röststyrning, geststyrning, samt fler uppkopplingsmöjligheter och onlinetjänster. En 7-tumsskärm finns också för den som vill hålla i slantarna. En skärm har även tagit plats i förarens instrumentkluster.

Styrdonet på mittkonsolen, där föraren matar in olika kommandon till infotainmentsystemets olika funktioner, har fått helt ny design med en betydligt större ”musplatta”.

Utbudet av motorer till GLC har setts över och uppdaterats. Några motorbeteckningar har samtidigt försvunnit medan andra har tillkommit. Till exempel har 220-motorn ersatts med ett 200-alternativ och 220 d-motorn är ersatt med 200 d medan nya 220 d har ersatt gamla 250 d. 350 d är också väck, den har ersatts med 300 d. 300-maskinen finns däremot kvar, men har fått 13 extra hästkrafter.

Bensinmotorerna, det vill säga GLC 200 4Matic med 197 hästkrafter och GLC 300 4Matic med 258 hästkrafter, har försetts med 48-volts mildhybridteknik där en elmotor på 13,6 hästkrafter assisterar för att kapa förbrukningen med några centiliter per mil.

De två mindre dieselalternativen, GLC 200 d 4Matic med 163 hästkrafter och GLC 220 d 4Matic med 194 hästkrafter, är faktiskt något törstigare än tidigare, medan GLC 300 d 4Matic med 245 hästkrafter är snålare än utgångna GLC 350 d 4Matic som hade 258 hästkrafter.

Det ska dock tilläggas att siffrorna mellan motorgenerationerna inte är fullt jämförbara med varandra eftersom de nya motorerna är testade enligt WLTP-körcykeln och sedan, via en korrelationsformel, översatta till NEDC-siffror.

AMG-modellversionerna lyser med sin frånvaro i dag, men var så säker på att de dyker upp så småningom. Marknadslanseringen planeras till mitten av 2019, därför finns det ännu inte några prisuppgifter att skriva om.