Mercedes Viano Vision Diamond Peking 2012

Mercedes gör superlyx-van av Viano

Lyx verkar vara den rådande trenden på bilsalongen i Peking. Mercedes visar sin konceptbil Viano Vision Diamond med superlyxig inredning och ett benutrymme som väldigt få kan klaga på.

Vi har tidigare skrivit om bilförädlarfirmor som till exempel Vilners tolkning av Mercedes Viano, men om någon är införstådd med hur man ska bygga en lyxig bil är det Mercedes. Efter fiaskot med Maybach har man valt samma diskreta väg som Vilner till sin konceptbil Viano Vision Diamond som i skrivande stund visas upp på bilsalongen i Peking. 

 Bilen riktar sig till de i Kina som är lite mer jämlika än andra och som därför har medel att hålla sig med chaufför. Utsidans dubbla färger går igen även inuti bilen, beroende på var man sitter. Längst fram, i det avskilda chaufförsutrymmet, går inredningen helt i svart och där bak är inredningsfärgen porslinsvit. 

 Stolarna i det närmast lounge-aktiga utrymmet bak har integrerade fotstöd och ett diamantmönster som känns igen från bland annat SL 65 AMG som vi skrev om för ett par veckor sedan. Till Kina-versionen har ”diamanterna” blivit åttkantiga efter det kinesiska turtalet. 

 Vid sidan av stolarna finns fack för fem flaskor av valfri sort, även om Mercedes tänkt att champagne skulle kunna vara ett lämpligt val för åtminstone ett av dem med tanke på placeringen av champagneglashållare mellan bakstolarna.

 Solljuset kan kontrolleras med Mercedes Magic Sky som kan släppa in mer eller mindre solljus genom en enkel knapptryckning. Detta görs möjligt genom en vätska i glaset som reagerar olika beroende på hur mycket elektrisk spänning den får. Vätskan finns i samtliga rutor runt passagerarutrymmet bak och även i glasväggen mellan chauffören och de mer bemedlade passagerarna. Den iPad-styrda stereoanläggningen är komponerad av danska Bang & Olufsen och längst fram i den bakre kupén finns en 40 tum stor TV. 

 Utifrån skiljer bilen sig från budbilsversionen av Viano genom bland annat färgsättningen, kromdetaljer i grillen, femekrade specialfälgar samt texten ”Mercedes-Benz” skrivet i guld på bromsoken.