Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes inleder året med nya E-klass

Det är bara en dryg vecka kvar till dess att vi får se nya Mercedes E-klass i sin fulla skrud. Som en liten aptitretare visar Mercedes oss nu modellen i form av pennstreck.

I januari 2009 hade dagens E-klass generation W212 världspremiär. I januari 2016, om bara några dagar faktiskt, är det världspremiär för nästa generation, W213.

Hittills har Mercedes visat upp interiören i dess fulla prakt, men utsidan är ”officiellt okänd”. Det vi bjuds på här i form av en illustration ger oss dock en tydlig vink om vad det handlar om formmässigt. Kombinera ovanstående bild med våra avslöjande spionbilder från förra året och världspremiären är inte riktigt lika spännande längre. Vi vet mer eller mindre hur nya E-klass ser ut.

Nya E-klass använder sig av samma plattform som nya C-klass, om än i ett förlängt utförande. Hur mycket större än C-klass den blir vet vi inte, men sannolikt blir modellen över 490 centimeter lång (dagens är 488 cm).

Tekniken i bilen kommer att vara av absolut senaste snitt, inte minst i säkerhetsväg och sett till autonom körning.

Under huven blir det fyra, sex och åtta cylindrar i olika konstellationer. Mest spännande av dessa kan sexorna ses som eftersom de inte längre är vinklade utan raka. En av anledningarna till att man rätat ut de sex cylindrarna är för att spara pengar. Den raka sexan kan kapas i olika längder för att bli fyr- och trecylindriga.

Laddhybridversioner är också aktuella och vi får hoppas att någon helt eldriven variant är lika klar som de kommande AMG-versionerna.