Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mercedes

Mercedes lanserar nya C-klass All-Terrain

Med högre markfrigång och 4Matic som standard hoppas Mercedes kunna locka köpare att slå till på ett lite mindre terrängfordon. Efter att E-klass varit förste bil på rakning är det nu C-klassens tur att få All-Terrain-behandlingen.

Det har snart gått fem år sedan Mercedes presenterade sin tänkta Volvo Cross Country- och Audi A6 Allroad-dödare i Mercedes E-klass All-Terrain. Sedan dess har det spekulerats kring vilken modell som härnäst ska få äran att ikläda sig All-Terrain-skrud. Det visade sig vara nyligen ansiktslyfta C-klass efter att den fångats på bild av spionfotografer täckt i kamouflage. 

All-Terrain-modellerna kännetecknas av högre markfrigång och fyrhjulsdrift, vilket kan tänkas vara användbart vid körning i just terräng. C-klass kombin är inget undantag och har runt 40 millimeter högre markfrigång och 4Matic som standard. Större däck och tydliga utvändiga terrängmarkörer har monterats för att särskilja bilen från originalet.

1 AV 2
Foto: Mercedes
2 AV 2
Foto: Mercedes

– Den nya generationen C-klass har fått en utmärkt säljstart med över 50 000 ordar på enbart tre månader och med nya All-Terrain adderar vi en ny variant till vårt starka utbud i detta segment, säger Britta Seeger, styrelsemedlem och säljansvarig på Daimler AG.

C-klass All-Terrain är fyra millimeter längre och 21 millimeter bredare än vanliga modellen – lastutrymmet är däremot detsamma som tidigare. Bland stylingen märks en ny grill, platsdetaljer runtom bilen och bredare hjulhus. Alla All-Terrain-modeller har dessutom vad Mercedes kallar för Avantgarde-styling både in- och utvändigt med detaljer på utsidan prydda i polerat aluminium och invändig klädsel som kan fås i tre olika färgkoncept.

Två nya körlägen tillkommer till redan existerande Eco, Comfort, Sport och Individual. Offroad som är tänkt för enklare terräng som lervägar, grus och sand, samt Offroad+ med DSR (Downhill Speed Regulation) menad för tyngre och brantare terräng. Med hjälp av Dynamic Select ändras bilen karaktär beroende på körläge då motor, växellåda, styrning, ESP och 4Matic alla förändras.

1 AV 2
Foto: Mercedes
2 AV 2
Foto: Mercedes

All-Terrain har speciella off-road-strålkastare som standard och som aktiveras automatiskt när bilen ställs in i off-road-läge. Bilen har en maximal dragvikt på 1 800 kilogram. Som tillval finns en speciell släpvagnsassistent som är till för att underlätta vid backning och ett parkeringspaket med 360 graders-kamera.

Köpare kan välja mellan en bensin- och en dieselmotor, båda fyrcylindriga mildhybrider. Några uppgifter om effekt, förbrukning eller pris finns inte att tillgå i dagsläget. Mercedes C-klass All-Terrain kommer ha premiär på motormässan i München i september och anlända till europeiska handlare senare under året.