Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Mercedes-Maybach S 600 Pullman är en sjuhelsikes lång jäkel

Mercedes-Maybach visar upp sin nya superlyxlimpa. Återupplivar det legendariska namnet Pullman och baseras på redan lyxiga S-klass.

Nya Pullman är en massiv pjäs med en totallängd på 6,5 meter är den hela 105 centimeter längre än S-klass som den baseras på. Samtliga extra centimetrar är förlagda mellan axlarna vilket ger ett axelavstånd på imponerande 442 centimeter. Utöver den ökade längden har Pullman även vuxit till sig på höjden med tio centimeter vilket ger riktigt gott om huvudutrymme.

I främre delen av kupén ser det i stort sett likadant ut som i vanliga S-klass bakom framstolarna och skiljeväggen, som går från transparent till matt med ett knapptryck, har det dock hänt en del. Längst bak sitter två mycket påkostade fåtöljer som är helt ställbara och har fotstöd. Skulle du vilja ta en tupplur är det bara att luta stolen bakåt i upp till 43,5 grader, samt stänga de tjocka tyggardinerna.

Monterade bakom framstolarna finns även två extra sittplatser som kan fällas ut vid behov och de åkande får då sitta bakvända. Det går även att beställa Pullman utan dessa extra sittplatser.

I taket sitter tre analoga mätare som informerar de åkande och hastighet, utvändig temperatur och tid, mellan fåtöljerna ryms kylskåp för till exempel champagne och tillhörande glas. Exakt vad som ska finnas här är i stort sett upp till hur mycket kunden är villig att betala. Vid skiljeväggen finns även en 18,5-tumsskärm att fälla upp om du vill koppla av med en film och njuta av det påkostade ljudsystemet från Burmester.

Under huven sitter en 6,0-liters V12 med dubbelturbo som levererar 530 hästkrafter och 830 newtonmeter. Mer än så delar Mercedes inte med sig av angående drivlinan.

Nya Mercedes-Maybach Pullman kommer att börja levereras under nästa år och startpriset ligger på omkring 500 000 euro, cirka 4,6 miljoner kronor. Är du orolig för din säkerhet och vill ha bilen bepansrad kan du troligtvis räkna med det dubbla.

Originalet Mercedes 600 Pullman som introducerades 1965, fyller passande nog 50 i år, kostade då 120 000 kronor, motsvarande cirka 1 170 000 kronor i dagens penningvärde.

Teknikens Värld har även provkört Gustav VI Adolfs Mercedes 600 Pullman i Klassiska Bilar nummer 8/2011.