Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes-Maybach S-klass officiell – Tysklands ”Rolls-Royce”

Mercedes återlanserar namnet Maybach med nya toppmodellen som ska få Bentley och Rolls-Royce att darra. Med nästan fem och en halv meter på längden, lyx i överflöd och V12-motor kanske det kan gå.

Maybach 62

2002 återlanserade Mercedes det gamla lyxbilmärket Maybach med modellerna 57 och 62 som syftar på bilens längd i decimeter. Lanseringen innebar även att Mercedes lade ned tillverkningen av S-klass med förlängd hjulbas.

Tio år senare, 2012, kom dock beskedet att Maybach skulle läggas ned på grund av trytande försäljning då huvudkonkurrenten Rolls-Royce under ett flertal år sålt 14 gånger fler bilar.

Året efter lanserades nya S-klass, Mercedes nya toppmodell. På bilsalongen i Los Angeles återlanserar nu Mercedes åter igen namnet Maybach och gör det som en blandning av ovan nämnda bilar under namnet Mercedes-Maybach S-klass.

Nya lyxlimousinen är i grund och botten en Mercedes S-klass, och namnet Maybach är nog mest där för att ge lite extra lyx och flärd.

Maybach S-klass är hela 20 centimeter längre än tidigare toppversionen, S-klass med förlängd hjulbas, och totallängden hamnar då på 545,3 centimeter. Samtliga extra centimetrar gynnar baksätespassagerarna, med andra ord där ägaren sitter, och hjulbasen mäter hela 337 centimeter.

Något som dock är kortare på denna jämfört med vanliga S-klass är bakdörrarna som kapats med 66 millimeter för att ge plats åt den tredje sidorutan placerad framför C-stolpen.

Utöver det extra benutrymmet kan baksätespassagerare njuta av fåtöljer som är helt individuellt inställbara och kan ge dig en skön massage efter en hård dag som börshaj. Fåtöljerna skiljs åt av en mittkonsol som bland annat rymmer kylskåp för exempelvis skumpa och tillhörande glas och uppfällbara bord.

Du som gillar att ta en tupplur längs färden kan glädja dig åt att Maybach S-klass, enligt Mercedes, ska vara den bäst ljudisolerade bilen i världen. Men även om du kommenderas till förarplats betyder inte det att du behöver sitta på en pinnstol. Massage och värme eller kyla i sätet bör göra att du klarar långa körpass. Undrar du vad klockan är det bara att snegla ned på IWC-klockan på instrumentpanelen.

Vid lansering är det S 600 som gäller. Dubbelturbomatad 6,0-liters V12:a på 530 hästkrafter och 830 newtonmeter, det sistnämnda levereras redan vid 1 900 r/min. Senare kommer även de ”billigare” modellerna S 500 och S 400 4Matic att erbjudas. Den förstnämnda med 4,7-liters V8 och dubbelturbo på 455 hästkrafter och 700 newtonmeter. Det senare med 3,0-liters V6:a på 333 hästkrafter och 480 newtonmeter samt fyrhjulsdrift.

Svenskt pris för nya Mercedes-Maybach S-klass är ännu inte fastställt, men pris för en av huvudmarknaderna som är USA är omkring 200 000 dollar, cirka 1,5 miljoner kronor. Här hemma kan vi dock förvänta oss ett högre pris.