Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes nya modellbeteckningar – ML blir GLE, GLK blir GLC och SLK blir SLC

Mercedes påbörjade för några år sedan en resa som innebär nya modellbeteckningen på bilarna. Resan är inte över och nu får vi reda på hur Mercedes ser framtiden för sig rent namnmässigt.

På de båda bilderna här får vi ta del av hur Mercedes ska förenkla sin modellbeteckningsflora. Från att tidigare ha haft rätt förvirrande modellnamn siktar de nu mot en värld av lättförstådda bokstäver i kombination med siffror. Exempelvis försvann ju CLK för fem år sedan när E-klass Coupé och Cabriolet presenterades. Anledningen var att inte låta folk tro att CLK var en C-klassbaserad bil när den i själva verket baseras på E-klass.

På bilderna ser vi hur tyskarna från Stuttgart ska förenkla det än mer. Alla kärnmodeller utgår från dagens enbokstavsbeteckningar medan alla offroad- och suv-fordon ska börja på bokstaven G. På samma sätt kommer fyrdörrarscoupéerna att börja på bokstaven C (även om de inte har med C-klass att göra) och roadstermodellerna ska börja på S, precis som i dag och utan att de behöver vara relaterade till S-klass.

A, B, C, E och S utgör alltså kärnan i Mercedes modellstruktur även i framtiden. Inget konstigt med det. Vad som däremot kan låta konstigt är exempelvis suven ML som ska lystra till beteckningen GLE. Att den slutar på bokstaven E har att göra med storleken på bilen, den kan jämföras E-klass helt enkelt. Samma med dagens GLK som blir GLC. G:et står för att modellen är en suv och avslutande C:et står för att den storleksmässigt är en C-klass.

Här är alla modeller som byter beteckning:

GL blir GLS

ML blir GLE

GLK blir GLC

SLK blir SLC

Övriga modellbeteckningar består.

Men det är inte allt som Mercedes förändrar. Det finns fler beteckningar som försvinner och nya som tillkommer. Ett exempel är dieselmodellerna som i dag heter CDI eller BlueTec. De kommer i framtiden att få bokstaven d (litet D) som tillägg efter modellsiffran, till exempel E 350 d och GLA 200 d.

På motsvarande sätt kommer gasbilarnas NGT- och NGD-tilläggsbeteckningarna att försvinna och ersättas av ett c (litet C), exempelvis B 200 c.

Vidare har vi laddhybridmodellerna  och rena elbilarna som alla kommer att få tilläggsbokstaven e (litet E), bränslecellsmodellerna som får tilläggsbokstaven f (litet F) och hybridmodellerna (ej laddhybrid) som får ett h (litet H) på slutet.

Fyrhjulsdrivningen 4Matic kommer även i fortsättningen att heta 4Matic.

Här är alla förändring som rör drivlinan:

NGT och NGD blir c

CDI och BlueTec blir d

Plug-in Hybrid och Electric Drive blir e

Fuel Cell blir f

Hybrid blir h

Notera att Mercedes med dessa bilder inte avslöjar någonting som ännu inte är känt på ett eller annat vis. Ta Mercedes BMW X6-utmanare MLC som exempel. Men nya modellbeteckningsstrategin kommer den sannolikt att heta GLE Coupé.

Mercedes förändringar i modellbeteckningarna påbörjas under 2015.