Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mercedes-Benz AG

Mercedes nya monsterskärm – kommer i EQS

Den kommande lyxbilen Mercedes EQS får en skärm utöver det vanliga. Här är MBUX Hyperscreen med svepande former som spänner mellan A-stolparna.

Nu när pekskärmar är var bils sak så kan man tycka hysterin kring dessa ska ha mattas av. Men nej. Ni kanske minns kinesiska Bytons skapelse på 48 tum? Nu har den överträffats av MBUX Hyperscreen som blir dragplåstret hos eldrivna lyxbilen Mercedes EQS. Skärmen har en svepande form, mäter 141 centimeter och tar upp hela utrymmet mellan A-stolparna. De enda analoga delarna utgörs av utblås för ventilationen. 

Foto: Mercedes-Benz AG

Delen i mitten och det framför passagerarsätet har OLED-teknik. Den sistnämnda delen är frånkopplad om ingen sitter i sätet, i stället visas där då ett mönster. Skärmen kan tyckas skräckinjagande men enligt Mercedes vara enkel att bemästra. Tekniken ”zero layer” ska minimera bläddrande i menyer och användande av röstkommandon. Färgschemat går i blått och orange, framför föraren ses en miljö med klassiskt runda mätare. Sju olika gränssnitt finns liksom tillgång till att personifiera dessa. 

Foto: Mercedes-Benz AG

Infotainmentsystemet MBUX tar nu steget in i sin andra fas efter att först ha lanserats i A-klass 2018. Hittills har 1,8 miljoner bilar tillverkats med systemet. Andra generationen MBUX gjorde debut med nya S-klass även om själva skärmlösningen inte är densamma som på bilderna här.

Mercedes EQS som konceptbil. Foto: Mercedes / Mercedes

Mercedes har jobbat en hel del med systemets artificiella intelligens som nu finns till 20 olika områden. Bland annat lär sig bilen ditt veckoschema och kan påminna dig om att ringa samtal. Den lär sig också hur du brukar stols- och rattvärme samt massage. Med GPS-teknik lär den sig också var du höjer och sänker bilens fjädringsväg.

MBUX Hyperscreen kommer inte som standard till EQS och blir med största sannolikhet tillbehör även till den kommande EQS-suven som kommer om ett par år.

https://youtu.be/Tv-Jw_aZx0M