Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes-nytt i LA: Maybach utan tak och AMG E 63 4matic+

Mercedes första Maybachmodell utan tak samt en E-klass så snabb så taket nästan flyger av. De är Mercedes nyheter under bilsalongen i Los Angeles.

Om Mercedes är bilsalongens stjärnor eller ej kan diskuteras men i deras monter presenteras hur som helst två världsnyheter under tillställningen i Los Angeles.

För första gången finns nu märket Maybach som cabriolet. Ja, om man menar i dess nya skepnad efter att Mercedes blåste liv i märket 1997. Efter att de egna modellerna lades ned 2012 finns nu namnet Maybach sedan 2015 på de mest exklusiva Mercedesbilarna av modell S-klass.

I våras kom S-klass i cabrioletutförande (som vi provkörde i Teknikens Värld nummer 12/2016), en bil som nu alltså får Maybachemblem, vilket vi kunde berätta tidigare i veckan. Emblemen lyder också S 650 vilket trots det innebär sex liters motorvolym på V12:an under huven som ger 630 hästkrafter och 1 000 newtonmeter. Maybachversionen har förutom egna emblem även unika 20-tumshjul och egen typ av läderklädsel som för tankarna till S-klass Coupé konceptet från 2013.

Foto: Daimler AG

I Kalifornien visades även modellen E-klass upp i sitt hittills mest chockerande snitt upp: AMG E 63 4matic+. Bilens V8-motorn på fyra liter och dubbla turboaggregat ger antingen 571 eller 612 hästar beroende på utförande. Motorn är kopplad till en niosteged automatlåda och driver, som namnet antyder, på alla fyra hjul.

Den värre S-versionen klarar 0-100 km/h på 3,4 sekunder att jämföra med hela 3,5 sekunder för ”snikvarianten”. Siffrorna ska vara de bästa i klassen enligt, Mercedes. Med klassen menas i huvudsak BMW M5 som vi redan har avslöjat kommer att finnas med fyrhjulsdrift till nästa generation.