Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes planerar sportig A-klass strax under A 45

Är A 250 för svag och A 45 för mycket? Håll ut. Enligt ryktet planerar Mercedes för ett motoralternativ som hamnar mittemellan – och som också får AMG-emblem på bakluckan.

Fjärde generationens Mercedes A-klass avtäcktes den 2 februari i år (bilden ovan), och i maj väntas den nya modellen få premiär i Sverige.

Till en början kommer nya A-klass att erbjudas med tre motoralternativ: instegsbensinaren A 200 som bjuder på 163 hästkrafter och 250 newtonmeter, lilla dieseln A 180 d med 116 hästkrafter och 260 newtonmeter, samt det större bensinalternativet A 250 som pressar ur sig 224 hästkrafter och 350 newtonmeter.

Längre fram kommer än fler motoralternativ att erbjudas och starkast av dem alla tros nya Mercedes-AMG A 45 bli. Hur kraftfull är dock okänt.

Dagens Mercedes-AMG A 45 (bilden nedan) är ett riktigt kraftpaket med fyrcylindrig motor på två liter som tack vare turbo pressar ur sig 381 hästkrafter. Men frågan är om inte den siffran kommer att knuffas upp ett hack, i och med nya generationen, med tanke på att Audi RS3 Sportback har 400 hästkrafter. För inte kan väl Mercedes låta sin tyska kollega vinna hästkraftskriget? Vi får helt enkelt vänta och se.

Hur som helst kan drygt 400 hästkrafter för en bil i golfklassen kännas lite mastigt, och nu ser det ut som att Mercedes planerar att släppa en mildare, och billigare, AMG-variant av A-klass. Uppgifterna kommer från australiensiska tidningen Motor.

Enligt Motor kommer det nya motoralternativet att kallas A 35. Motorn är fortfarande en fyrcylindrig tvålitersmotor, men istället för enbart "vanlig" turbo ska A 35 enligt uppgift även bestyckas med en elektrisk variant (likt nya E 53). Den elektriska turbon laddar på låga varv innan den konventionella turbon tar över, och ska på så sätt eliminera turbolagg.

Effektsiffrorna för A 35 uppges till 340 hästkrafter och 450 Nm. Likt storebror A 45 blir A 35 fyrhjulsdriven.

Mercedes-AMG A 35 väntas få premiär senare i år – vem vet, kanske dyker den upp på Genève-salongen? Den som väntar på hårdkokta A 45 får vänta något längre. Rykten säger att värstingen får premiär någon gång i mitten på nästa år.