100329-mercedes r-klass

Mercedes R-klass facelift avslöjad

Mercedes rymligaste bil någonsin – R-klass – har under sina fem år levt ett svårt liv, trots uppdateringar för att försöka få folk att ta den till sina hjärtan. Nu avslöjas R-klass med ytterligare en facelift, en rejäl sådan. Sätter försäljningen fart nu tro?

Mercedes R-klass har synts till i maskerat utförande ett bra tag, både i trakterna kring Stuttgart och här hemma i Sverige. Alldeles nyligen siktades R-klass i Borlänge-trakten av några teknikensvarld.se-läsare och de var snabba med att plocka fram filmkameran och låta det hela fastna på rulle. Filmen ser ni här nedan.

På bilsalongen i New York, som bara är några få dagar bort, ska nya uppdaterade Mercedes R-klass utan maskering visas upp, men redan nu avslöjas bilen tack vare en bild- och informationsläcka.

Som vi kan se på bilderna nedan handlar det om en ganska kraftfull facelift. Anledningen till detta är att Mercedes vill vända upp och ned på saker och ting – främst försäljningssiffrorna. För sedan R-klass presenterades 2005 har den inte sålt bra, faktiskt rent av uselt. Hur många R-klass brukar du se på vägarna? I stort sett ingen. Men Mercedes har ändå hållit fast vid modellen, de har inte tappat tron för den. Försäljningen i USA har dock gått bra, men nu vill Mercedes att Europa-kunderna ska vika sig för den mäktiga MPV:n med komfort som en S-klass.

Det är först och främst fronten som omarbetats till faceliften inför årsmodell 2011. De ovala strålkastarna, den lilla grillen (som passar bättre på A- och B-klass) och den sluttande huven på nuvarande R-klass känns lite som en tecknad hund, eller som fotograf Glenn Lindberg säger – ”den liknar en hammarhaj”.

På R-klass facelift 2011 har grillen vuxit riktigt mycket och liknar väldigt mycket den vi kan se på stor-suven GL, dock med en extra ribba. Strålkastarna har vuxit och dragits ut så att det ovala utseendet är ett minne blott. Dessutom har huven blivit mer plan och känns aningen mer personbilslik. Frontspoilern har arbetats om och dimljusen har förökat sig till det dubbla enligt samma recept som på senaste generationen E-klass.

Sett från sidan är förändringarna inte större än sidobackspeglarna som besitter nya former.

Baktill är justeringarna inte heller speciellt stora. Bakljusen har fått ny layout och stötfångaren rundats till en aning.

Interiört är det sig likt modellen innan faceliften. Dock har det tillkommit nya färgsättningar – bland annat mandelbeige och moccabrun – som piffar upp tillvaron för de åkande. Som tillval finns ett AMG-paket som innehåller sportstolar med nappaläder, sportratt med växelpaddlar, pedalställ i rostfritt, annorlunda interiörbelysning samt golvmattor med AMG-brodyr.

Som säkerhetstillval finns till R-klass 2011 döda-vinkeln-assistans och de aktiva nackstöden Neck-Pro.

Maskinellt sett finns det ännu inte mycket mer information än att 350 CDI-motorn ska få en upptrappning effektmässigt från dagens 244 till 265 hästkrafter samtidigt som förbrukningen och utsläppet sänks.

För övriga nyheter kring Mercedes R-klass facelift 2011 får vi invänta Mercedes officiella pressmaterial.

Ladda ner flash för att
   använda tvspelaren.

Test och provkörningar