Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Mercedes ryktas göra diesel-SLS

Det florerar ständigt olika typer av rykten i bilvärlden, och påfallande ofta visar sig dessa även stämma. Senaste ryktet gör gällande att Mercedes kommer göra en dieselversion av SLS AMG.

Dieselmotorer har på bara några år blivit var mans egendom här i Sverige, och ute i Europa har dieselmatade bilar haft en stark position under lång tid. Men även om dåtidens svartrykande diesel-Mercor eller -Peugeoter känns ohyggligt långt borta, och dieseldrivna bilar under flera år hållit toppositioner på exempelvis Le Mans 24-timmarslopp, så är dieseldrivna sportbilar fortfarande lite tabubelagt.

På senare tid har detta dock så smått börjat förändras, Audi använder dieselmotor i S-versionen av Q5 och BMW:s M-division har nyligen presenterat ett gäng dieseldrivna prestandamodeller. Hela vägen till en dieseldriven supersportbil (utom på konceptstadie) har dock ingen vågat gå. Förrän nu, det vill säga, ryktas det.

Kanske är det naturligt att det blir Mercedes, som ju tidigt var dieselförespråkare, som också blir först med en diesel-supersportbil i form av en SLS AMG diesel. Ryktet, som först kom från källor i Polen (!), sade att bilen skulle visas redan på bilsalongen i Paris i höst. Men med tanke på att Mercedes redan har en eldriven SLS (E-cell) att sätta i produktion, så lär vi nog få vänta lite längre på en eventuell diesel-SLS. 

Vidare hävdas att att bestyckningen ska bestå av en V6:a med trippelturbo, enligt samma mall som BMW använder på sina M Performance-varianter. Runt 400 hästkrafter kan bli aktuellt. När blir det då? I alla fall inte i år, och frågan är vilken sanningshalt ryktena har över huvudtaget. Det återstår att se.