Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mercedes S 500 Plug-in HybridMercedes S 500 Plug-in HybridMercedes S 500 Plug-in Hybrid
Mercedes S 500 Plug-in Hybrid

Mercedes S 500 Plug-in Hybrid officiell – 0,30 l/mil

Mercedes presenterar nu vad som med stor sannolikhet är världens största laddhybrid. S 500 Plug-in Hybrid ska klara sig på 0,30 l/mil, har batterier som kan laddas i ett vanligt vägguttag, förutseende växellåda och haptisk gaspedal.

Mercedes har redan visat nya bensinhybriden S 400 Hybrid och dieselhybriden S 300 BlueTEC Hybrid men nu är det dags för den mest emotsedda av de stora hybriderna. Den fysiska premiären sker i Frankfurt om ett par veckor men redan nu berättar Mercedes allt om S 500 Plug-in Hybrid.

 Laddhybridversionen har inte samma 4,7-liters V8 som vanliga S 500 utan V6-motor på 3,0 liter som ger 333 hästkrafter och 340 newtonmeter. Bensinmotorn får hjälp av en 109 hästkrafter och 340 newtonmeter stark elmotor. 0-100 km/h ska gå på snabba 5,5 sekunder och toppfarten är 250 km/h. Mercedes avslöjar inte vad laddhybriden väger men vi får anta att hybridsystemet plussar på minst 100 kilo på tjänstevikten.

 S 500 Plug-in Hybrid har fått den officiella förbrukningssiffran 0,30 liter per mil vid blandad körning i NEDC-cykeln (New European Driving Cycle), vilket motsvarar koldioxidutsläpp på 69 g/km och därmed kan svenska köpare se fram emot en supermiljöbilspremie.

 Litiumjonbatterierna i S 500 Plug-in Hybrid har tio gånger högre kapacitet än batterierna i de övriga två S-klasshybriderna och kan inte bara laddas via bromskraftåtervinning utan även via ett eluttag. Räckvidden vid körning på enbart el är upp till 30 kilometer.

 Den nya hybriden kan förstås ställas in i olika körlägen beroende på körsituation men mer intressant är några tekniska nyheter som Mercedes lanserar härmed. Anticipatory Energy Management System är namnet på ett system som kopplar ihop drivlinan med GPS-enheten. Systemet ”ser in i framtiden”. Med hjälp av GPS-information läser systemet av vägen åtta kilometer framöver och optimerar drivlinan i förväg. Inför en kraftig nedförsbacke kan drivlinan därmed förberedas på att spara energi, till exempel genom att stänga av bensinmotorn i god tid.

 Den andra nyheten är en så kallad haptisk gaspedal. I stället för att med ljud- eller ljussignaler säga åt föraren att det är dags att släppa på gasen, till exempel om man närmar sig en framförvarande bil, får man små impulser i gaspedalen. Mercedes-ingenjörerna programmerar även in lägen i gaspedalen, ungefär som en kick-down, för att guida föraren till hur mycket gas som behövs för optimal acceleration sett till bränsleeffektivitet.