Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes S-klass bromsar in

 Mercedes drar ned på takten i Sindelfingen-fabriken där S-klass  byggs. Efterfrågan på direktörernas favoritdroska nummer ett har  sjunkit så pass att fabriken måste gå ned på ett skift i väntan  på nästa S-klass.

Försäljningen av Mercedes S-klass har börjat gå trögt och  Mercedes tvingas nu anpassa produktionen till efterfrågan. Från och  med november kommer produktionslinan i Sindelfingen-fabriken endast  att köras med ett skift. Fabriken kommer inte att varsla några anställda  eftersom de som nu blir överflödiga på S-klasslinan får ta några  steg över till linan där C-klass byggs.

 Försäljningen av S-klass har gått ned 27 procent i Europa under årets  första åtta månader jämfört med samma period i fjol. Men det är  inte bara S-klassen som går lite trögt för Mercedes just nu. I september  gick moderföretaget Daimler ut och varnade för att Mercedes inte skulle  nå sitt vinstmål. Mercedes har hittills haft det svårt att etablera  sig på den växande kinesiskamarknaden, vilket Daimlers vd Dieter Zetsche  har förklarat med en bristande säljorganisation. Mercedes försäljning  i Kina ökade med endast 7 procent i september, medan Audi och BMW rusade  med 21 respektive 59 procent.

 Nästa generation S-klass lanseras nästa år och väntas förstås  vara lika fullpackad med ny teknik som tidigare generationer S-klass.  Det har bland annat talats om nya säkerhetssystemet 6D-Vision som skannar  av hela omgivningen framför bilen i jakt på eventuella faror för  såväl bilen själv som fotgängare och medtrafikanter. Magig Body  Control skannar i sin tur av vägbanan och förbereder fjädringen för  vilka ojämnheter som kommer. Eftersom Maybach skrotas kommer nya S-klassen  att lanseras i ett superlyxigt Pullman-utförande.