Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes S-klass Coupé och Cabriolet facelift officiella

Årets Frankfurtsalong bjuder på uppdaterade varianter av Mercedes sportigare karossversioner av S-klass. Både S-klass Coupé och S-klass Cabriolet får tadel av en ny V8, nya förarassistanssystem, OLED-teknik i rumpan och mycket mer. Även AMG-versionerna uppdateras.

I våras visades Mercedes S-klass upp med små förändringar både till utseende och teknik. Nu är turen kommen till de fortfarande lyxiga men lite sportigare versionerna S-klass Coupé och S-klass Cabriolet som har rosat marknaden sedan introduktionerna våren 2014 och hösten 2015. De båda kärrorna, inklusive de uppdaterade AMG-versionerna, visas upp på bilsalongen i Frankfurt mellan 12 och 24 september.

På ytan är det inte helt enkelt att avgöra vad som är nytt och vad som är gammalt. Små detaljer har förändrats, exempelvis frontpartiets nedre del. Men skillnaderna är som sagt ganska små och utan att ha modellår 2017 och 2018 stående bredvid varandra famlar du förmodligen i mörker.

En trevlig nyhet som syns utifrån är bakljusen. Formen är densamma som tidigare men numera är det standard med OLED-bakljus. Denna teknik kommer allt mer i dag och tillåter biltillverkarna att vara än mer kreativa vid formgivningen av bilens olika ljusslingor.

Interiört översköljs man inte heller av visuella nyheter. En är att ratten har antagit en ny form och fått touchknappar, en annan – och kanske mer intressant – är att de två uppdaterade 12,3-tumsskärmarna som utgör mätarhus och infotainmentskärm har förenats under en och samma, breda glasyta – Widescreen Cockpit som Mercedes kallar det. Snyggare och mer stilfullt än tidigare där de båda skärmytorna delades av med en plastkant med infällda knappar. Nu ser det ut som i E-klass, om tillvalet Widescreen-display har kryssats för vid beställningen.

Mercedes senaste version av COMAND Online har tagit plats i bilarna, det innebär bland annat snabbare 3D-grafikprocessor, realtidsuppdateringar med C-to-X-varningsmeddelanden och mycket annat. Trådlös mobilladdning är standard.

En annan nyhet på insidan är komfortkontrollen Energizing som sägs späda på förarens och passagerarnas välbefinnande genom att kontrollera klimatanläggning, stolsvärme, massagefunktion, musik, ljusnivå och dofter enligt sex olika program – Freshness, Warmth, Vitality, Joy, Comfort och Training. Välj ett program och det körs i tio minuter. Därefter ska du ha kommit i stämning.

Magic Body Control, tekniken som lanserades med S-klass Coupé under 2014, har till modellår 2018 förbättrats genom att få en bättre stereokamera. Systemet, som går ut på att luta bilen upp till 2,65 grader för att motverka krängningar baserat på hur vägen ser ut, är numera verksamt i upp till 180 km/h.

Den stora nyheten maskinellt sett är att S 500 försvinner ur sortimentet och ersätts med S 560 som, precis som med S 500, finns med både bakhjulsdrift och med fyrhjulsdrift (4Matic). Medan S 500 hade en V8 på 4,7 liter och 455 hästkrafter har ersättaren S 560 en V8 på 4,0 liter som med biturboteknik når upp till 469 hästkrafter. Vridmomentet är detsamma som hos motorn den ersätter, det vill säga 700 newtonmeter. Förutom att vara starkare är nya V8:an även snålare, upp till åtta procent lägre förbrukning enligt Mercedes. Förbrukningen har kunnat hållas i schack tack vare cylinderavstängning. Vid låg belastning förvandlas V8:an till en fyrcylindrig maskin. När motorn sitter i coupéversionen är den dessutom utrustad med ventiljusteringstekniken Camtronic.

S 450 4Matic ersätter S 400 4Matic, motorn är i grunden dock densamma, det vill säga en V6 på 3,0 liter med 367 hästkrafter och 500 newtonmeter. Den har med hjälp av frirullningsteknik blivit lite snålare och snällare mot miljön. Samtidigt har 0-100 km/h kortats ned till 5,5 sekunder, en tiondels sekund snabbare än tidigare. S 450 4Matic erbjuds endast till S-klass Coupé, inte till S-klass Cabriolet.

De båda AMG-versionerna finns kvar. Mercedes-AMG S 63 4Matic+ Coupé och Cabriolet samt Mercedes-AMG S 65 Coupé och Cabriolet. Medan S 65:an har kvar sin V12-motor på 6,0 liter, 630 hästkrafter och 1 000 newtonmeter har S 63:an fortsatt en V8-motor men på 4,0 i stället för 5,5 liter. Nya maskinen ger ifrån sig 612 hästkrafter i stället för gamla V8:ans 585 hästkrafter. Det har gjort Mercedes-AMG S 63 4Matic+ väldigt mycket accelerationssnabbare. Coupén gör nu 0-100 km/h på 3,5 sekunder i stället för 3,9.

Även AMG-versionerna har visuellt uppdaterats och det är främst i fronten som det syns. Mercedes-AMG S 63 4Matic+ Coupé och Cabriolet samt Mercedes-AMG S 65 Coupé och Cabriolet har nämligen fått den så kallade Panamericana-grillen som Mercedes-AMG GT R stolt var först med att visa upp. Grillen är ett arv från och en hyllning till Mercedes tävlingsbilar från mitten av 1900-talet och kommer att dyka upp på fler AMG-modeller framöver.