Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Daimler

Mercedes självkörning först till nivå 3

Den senaste versionen av Mercedes semiautonoma körsystem Drive Pilot har godkänts av Tysklands motsvarighet till Transportstyrelsen. Mercedes blir därmed först i världen med självkörning i nivå 3.

KBA, Tysklands motsvarighet till Transportstyrelsen, har gett grönt ljus för Mercedes att rulla ut den senaste versionen av den semiautonoma körhjälpen Drive Pilot. Mercedes blir därmed den första biltillverkaren i världen att kunna erbjuda vanliga kunder ett körhjälpsystem som klassas som nivå 3 på en femgradig skala. Mercedes hinner därmed före Tesla och deras omskrivna Autopilot som fortfarande klassas som ett nivå 2-system.

Körhjälp i nivå 3 innebär att föraren inte behöver ha händerna på ratten och behöver inte ha full uppmärksamhet på körningen, vilket krävs i nivå 2. Det är dock inte helt fritt fram att hoppa in i sin S-klass eller EQS, som blir först ut med systemet från mitten av 2022, och syssla med annat. KBA har endast gett tillstånd till användandet av Drive Pilot i hastigheter upp till 60 km/h på cirka 13 200 kilometer av autobahn. Det flaggas dock redan för att systemet kan godkännas för hastigheter upp till 130 km/h.

1 AV 2
Foto: Daimler
2 AV 2
Foto: Daimler

Drive Pilot är tillval till nya S-klass och eldrivna EQS. Systemet förlitar sig på lidar, kameror, radar, ultraljudssensorer samt en GPS-enhet som är betydligt kraftigare än den i konventionella bilar, vilket är nödvändigt för att kunna fastställa bilens aktuella position med extra hög noggrannhet. Mercedes uppger att positioneringen och kartinformationen i S-klass och EQS görs med en exakthet på centimeter i stället för meter.