Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080718-merc-turbo-2010080718-merc-turbo-2010080718-merc-turbo-2010
080718-merc-turbo-2010

Mercedes ska bli turboladdade

Inom två år ska alla bilar med Mercedesstjärna i fronten ha ett turboaggregat under huven. Med turbomatning ska bilarnas motorer bli mindre och snålare, en nödvändighet för att klara de kommande utsläppsreglerna.

– Alla våra bilar ska ha turboladdade motorer senast år 2010, säger Tomas Weber, styrelseledamot och ansvarig för forskning och utveckling inom Daimler-koncernen till Automotive News.

Webers uttalande är ett direkt svar på de utsläppsregler som både EU och USA planerar att införa de närmaste åren. Biltillverkare världen över försöker på olika sätt sänka sina bilars utsläpp, Mercedes ska göra det genom att utrusta bilarna med turboaggregat. De är dock inte ensamma om att använda sig av den metoden. Underleverantörer av turboaggregat får det allt stressigare när fler och fler tillverkare får upp ögonen för möjligheten att till en relativt låg kostnad sänka bränsleförbrukning och utsläpp genom att montera en turbosnurra på motorn. Mercedes plan är att använda mindre och lättare motorer, samtidigt som turboaggregaten gör att det inte behöver tummas på effekten.

Enligt Tomas Weber är mindre motorer bara ett steg på vägen mot Mercedes mål att bli helt utsläppsfria. Nästa steg blir att utrusta fler bilar med hybridteknik. S-klass blir först ut och kommer i hybriddrivet skick redan nästa år. Men det långsiktiga målet är att bli ett helt utsläppsfritt bilmärke. För att nå det målet ska man använda sig av bränsleceller och eldrift. Den första elbilen från Daimler blir en helt och hållet eldriven Smart Fortwo som når marknaden om två år.

Läs mer