Mercedes SL – tre snabba från provkörningen

PeO Kjellström har egentligen semester men när det vankades provkörning av Mercedes SL skippade han lätt drygt en dag av denna. Vi ringer upp för att höra om det var värt det.

Hallå PeO, hur är läget?

– Bara fint, sämre semester kan man ha. Jag skulle ändå liksom till Barcelona så jag kunde ta genvägen över Málaga, där vi är nu. Arton grader varmt, strålande sol. Lite snöfall i går i Stockholm hörde jag talas om…

Inget att orda om. Hur är nya Mercedes SL?

– Den är kanon, inte helt oväntat. Vi har kört SL 500 med 435 hästar. Det finns journalister, har jag sett, som tycker den är lite slö, men 0-100 km/h på 4,6 sekunder är lika snabbt som förra generationen SL AMG. Ändå upplevs inte SL som en sportbil, trots att teknikerna har bantat den med upp till 140 kilo genom en aluminiumdiet. Men det är en förbaskat fin glidare. Tyst, ombonat. Och nog fasen går det att löda på om man är sugen på det. De flesta kunderna har nog ändå lekt rommen av sig. Som jag, typ.

Några speciella läckerheter att nämna?

– Soltak i cabben som går att dimma ner om det är för soligt, en multivindrutetorkare med ett gäng munstycken direkt på torkararmen, inbyggda högtalare i aluminiumchassit som ger grymt ljud. Kallas Frontbass. Men viktigare tycker jag är att bränsleförbrukningen minskat med upp till 29 procent, mycket tack vare lägre vikt, men också genom förfinad motorteknik.

Och hur mycket av årslönen ryker om man vill ha SL 500?

– Om du och jag slår ihop våra är vi rökta ändå. Vete tusan om det räcker med ledningsgruppens löner heller. 1 224 000 kronor och då har du inte börjat ticka i tillvalslistan. Inte ens SL 350 är aktuell för oss, 995 000 kronor. Men nu ska jag semestra. Syns om en vecka!

Ha det bra! Tack PeO!