Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Mercedes SLS AMG Electric Drive – rå och blå

Mercedes sätter ribban för eldrivna sportbilar med 751 hästkrafter och 1 000 newtonmeter starka SLS AMG Electric Drive. Säljstart i juli nästa år.

Det fanns en tid för inte alls särskilt länge sedan när eldrivna sportbilar hette Tesla Roadster och hade 248 hästkrafter. När Mercedes nu ger sig in i leken har effektsiffran tredubblats, vilket tillåter en acceleration 0-100 på 3,9 sekunder. Med sina 751 hästkrafter och 1 000 newtonmeter i vrid har elbilen till och med mer effekt än toppversionen med förbränningsmotor, SLS AMG GT. Audis kommande elsportbil R8 e-tron har som jämförelse 380 hästkrafter och 819 newtonmeter.

 Den höga effekten kräver förstås en del energi ur litiumjonbatteriet som tynger ner bilen med 548 kilo. Batteriet på 60 kWh ger kraft åt de fyra elmotorerna och har tagits fram i samarbete med brittiska High Performance Engines, uppger Auto News. Företaget har tidigare tagit fram KERS-systemet som Mercedes, McLaren och Force India använder i sina Formel 1-bilar.

 Batteriet laddas fullt på 20 timmar med ett standardvägguttag på 230 volt. Med snabbladdare sjunker laddtiden till tre timmar. Precis som i Formel 1 laddas batteriet av uppsamlad bromsenergi och vid motorbroms.

Aluminiumkonstruktionen från vanliga SLS har lättats ytterligare genom att använda en mer avancerad konstruktion med flitigare användande av kolfiber och aluminium. Keramiska bromsar är standardutrustning och sparar ytterligare några kilo.

 För spekulanter som tycker att en sportbil även ska låta som en sportbil har Mercedes installerat elva högtalare vilket skapar ett konstgjort motorljud som ljudmässigt imiterar ljudkulissen från konventionella förbränningsmotorer.

 De första exemplaren börjar levereras i början av juli nästa år och kommer kosta från 416 500 euro, motsvarande cirka 3,5 miljoner kronor.