110529-merca sls roadster Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Mercedes SLS AMG Roadster officiell

Efter att vi länge har sett spionbilder är den nu äntligen officiell, Mercedes SLS AMG i roadsterutförande. Måsvingedörrarna är borta, men den gör fortfarande 0-100 på 3,8 sekunder!

Ända sedan introduktionen av Mercedes SLS AMG i coupéutförande har det ryktats om att den täckta versionen ska få ett syskon med sufflett, något som relativt snart kom att bekräftas genom åtskilliga spionbilder, även från Mercedes eget håll. Nu är den då äntligen helt officiell, Mercedes SLS AMG Roadster, och den gör nog ingen besviken. I coupéutförande blev SLS AMG en testlagsfavorit, och roadstern har nog lika goda förutsättningar.

Som väntat följer det mesta under skalet med från den täckta syskonbilen, den 6,3 liter stora V8-motorn på 571 hästkrafter (420 kW) och 650 newtonmeter är densamma, liksom den sjuväxlade transaxelmonterade dubbelkopplingslådan. Tiden på sprinten 0-100 km/h anges precis som för coupén till 3,8 sekunder, vilket imponerar då roadstern är tyngre, om än bara med 40 kg. Om någon bryr sig i den här typen av bilar så har bagageutrymmets kapacitet minskat med endast tre liter, oavsett om taket är fällt eller ej. Apropå taket, så kan det fällas upp eller ner i hastigheter upp till 50 km/h, vilket får sägas vara en ovanligt hög hastighet. Processen ska dessutom gå på endast 11 (!) sekunder.

Vad man av förklarliga skäl får vara utan i roadstern är måsvingedörrarna från coupén. De har istället ersatts med konventionella dörrar och en förstärkning för skydd vid rundslagning har placerats bakom sittbrunnen. Den förstärkta ramen väger bara två kilo mer än på coupén. Order på SLS AMG Roadster kan läggas från och med nu på onsdag, men introduktionen dröjer till hösten. Priset uppges till 195 160 euro, vilket omräknat med svenska pengar och skatter borde betyda ett pris på dryga 1,8 miljoner kronor.

https://youtu.be/vc7Ea2umaW8?height=347&width=575