Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100621-mercedes-sls-dodge
100621-mercedes-sls-dodge
100621-mercedes-sls-dodge
100621-mercedes-sls-dodge Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Mercedes SLS började sitt liv som nästa Dodge Viper

Är nya supermåsvingen SLS AMG i själva verket historien om jänkaren som blev tysk? Nya uppgifter hävdar att bilen först utvecklades som nästa Dodge Viper men efter en serie händelser förvandlades till Mercedes SLS AMG.

Kommer ni ihåg de första spionbilderna på Mercedes SLS AMG? I Death Valley i Kalifornien lyckades spionfotograferna fånga bilen som vi då trodde skulle heta SLC och var maskerad som en Dodge Viper. Ovanligt lyckat maskeringsknep, tänkte vi då men enligt de insiderkällor som Inside Line har talat med var bilen inte någon maskerad Mercedes. Det var nästa generation Dodge Viper.

Enligt källan hade Dodge påbörjat utvecklingsarbetet av nästa generation Viper redan innan Mercedes SLS-projekt ens hade börjat. Dodge-ingenjörerna hade tagit fram ett nytt aluminiumchassi och nya hjulupphängningar. När Mercedes-folket inom den dåvarande DaimlerChrysler-koncernen fick nys om projektet tyckte de att Dodge-konstruktionen skulle kunna vara en bra grund för en ny Mercedes-sportbil. Två projekt slogs snabbt ihop till ett och Mercedes fick åka lite snålskjuts på Dodge. Men snart råkade Chrysler i ekonomiska problem och Dodge-ingenjörerna plockades bort från det kostsamma utvecklingsarbetet. Enligt Inside Lines källor fortsatte dock Mercedes att vidareutveckla bilen som sedermera kom att bli SLS AMG – nya måsvingen. Det är naturligtvis svår att avgöra hur väl de nya uppgifterna stämmer men nog är det en kittlande och inte helt otänkbar historia.

Läs mer