Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090325-mercedes-sls-amg
090325-mercedes-sls-amg
090325-mercedes-sls-amg
090325-mercedes-sls-amg

Mercedes SLS – officiella bilder och fakta

Mercedes är som bekant i full gång med att återuppliva sin måsvingecoupé. Nu har tyskarna släppt officiella spionbilder på nya SLS – bilen som ska föra måsvingearvet från 300SL vidare.

 Mercedes kommande måsvingecoupé är en av de bilar som har hamnat framför spionfotografernas objektiv i överlägset antal den senaste tiden. Senast såg vi ett helt filmklipp där Mercedes-testarna gjorde sig stort besvär för att dölja den uppseendeväckande dörrlösningen. Nu lyfter Mercedes på locket och visar officiella spionbilder samtidigt som de avslöjar en hel del detaljer om bilen som ska heta Mercedes SLS AMG .

Enligt AMG-chefen Volker Mornhingweg ska SLS mycket troget följa arvet från 300SL. Detta innebär bland annat att den långa motorhuven, det stora luftintaget i fronten, den upprättstående vindrutan och inte minst de karaktäristiska måsvingedörrarna kommer att återupplivas. Mercedes uppges även ha en cabrioletversion på gång, som under beteckningen SLC ska lanseras 2012. Det blir alltså cabrioletversionen som får SLC-namnet, inte coupén som tidigare uppgifter har pekat mot.

Under huven på SLS kommer vi att kunna hitta en omarbetad version av AMG:s V8-motor på 6,2 liter. Motorn ska ha ändrats på totalt 120 punkter, främst med syfte att sänka vikten. Effekten ska uppgå till 563 hästkrafter och 650 Nm i vridmoment. För optimal viktfördelning monteras den nya sjuväxlade dubbelkopplingslådan vid bakaxeln. Bakhjulen ska ensamma hantera all kraft från motorn, och det ser det ut som att de kommer att göra bra. Preliminära prestandasiffror lyder som följer: 0-100 km/h på 3,8 sekunder och 315 km/h i toppfart.

SLS uppges byggas på en avancerad aluminiumkonstruktion som även ska ligga till grund för nästa generation SL-klass som kommer 2012. Det är en konstruktion som helt och hållet består av aluminium, bortsett från en förstärkande balk i vindruteramen. Den komplicerade måsvingelösningen för dörrarna till trots hålls vikten hyfsat låg. Förhandsuppgifterna pekar på en totalvikt omkring 1 600 kilo, cirka 100 kilo lättare än den utdöende SLR McLaren.

SLS bli en strikt tvåsitsig bil med två hårda stolar monterade lågt och långt bak, allt för optimal viktfördelning och låg tyngdpunkt. Men det är inte bara fokus på köregenskaperna. Mercedes har lyckats klämma in åtta krockkuddar i den lilla kupén. SLS kommer att pryda Mercedes-montern på höstens Frankfurtsalong. Försäljningen väntas starta vid mitten av nästa år till ett pris i trakterna kring 2,3 miljoner kronor.