Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Mercedes tvingas återkalla en miljon bilar – fel i eCall

Mercedes tvingas kalla in över en miljon bilar efter att ett fel upptäckts i bilens nödsystem.

Den som anropar hjälp med hjälp av eCall kan dirigeras till fel plats.

Det är Mercedes i USA som behöver plocka in och uppdatera över en miljon bilar. Enligt National Highway Traffic Safety Administration, NHTSA, finns det ett fel i bilens eCall-system som kan leda till att de som ropar på hjälp eller behöver assistans får prata med personer på fel plats och därmed kan hjälpen dröja. Felet beror på att bilen skickar fel information om var den befinner sig till Mercedes kundcenter. 

Bilarna det gäller är byggda från 2016 och fram till i år och av modellerna: CLA, GLA, GLE, GLS, SLC, A-klass, GT, C-klass, E-klass, S-klass, CLS, SL, B-klass, GLB, GLC och G-klass.

LÄS MER: Nu måste alla nya bilar i EU ha eCall 

Antalet Mercedes-modeller som återkallas i USA är väldigt många. På bild syns GLE. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Allvarligt fel

NHTSA ser allvarligt på felet som kan betyda att en person som behöver snabb hjälp vid en olycka kan tvingas vänta medan assistanspersonalen letar efter bilen.

Mercedes har meddelat att de ska uppdatera bilens programvara – hos handlare eller i vissa fall över internet. Hösten 2019 inledde Mercedes en undersökning av eCall-systemet i Europa efter en incident i ett land i Europa där en nödställd råkat ut för att bilen meddelande fel position till centralen. 

Mercedes hittade då flera liknande fall men det finns i dag inga uppgifter om en tidigare återkallelse eller en planerad återkallelse av bilar i Europa. Mercedes kan sköta sånt vid en vanlig service. I Europa finns inte samma rapportsystem om felaktigheter som i USA så en tillverkare kan komma undan med att en stor återkallelsekampanj sker lite i skymundan.

På Mercedes svenska hemsida finns i dag uppgifter om återkallelser för uppdatering av programvara för dieselbilar, ombyggnad av köldmedium samt byte av krockkuddar från Takata. Berörda bilägare får meddelande från Mercedes om bilen ska in för någon åtgärd och det går också att själv kontrollera bilen mot Mercedes databas. 

Att kontrollera så att viktiga återkallelser är genomföra är viktigt vid köp av en begagnad bil.