Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Teknikens Värld

Mercedes uppmanar ägare att inte köra sina bilar

Mercedes gör en stor återkallelse av modellerna ML-, GL- och R-klass från 2006–2012. Dessa bilar kan ha korroderade bromsförstärkare, vilket försämrar bromsförmågan. Ägare uppmanas att inte köra sina bilar förrän de undersökts.

Mercedes återkallar nu ML, GL och R-klass då de kan ha korroderade bromsförstärkare, på grund av en längre tids fukt i området. Detta kan innebära avsevärt försämrad bromsförmåga hos bilarna. Även boostern kan läcka, vilket resulterar i att mer kraft krävs på pedalen för att bromsa. I vissa fall kan det vara så illa att boostern skadas så pass mycket att bromspedalen slutar fungera helt.

Främst drabbar denna återkallelse bilägare i USA, där nästan 300 000 bilar påverkas. Men även bilägare i Sverige berörs.

– Vi känner till återkallelsen och det berör även bilar i Sverige. Jag har tyvärr inga uppgifter på hur många fordon det rör sig om, skriver Charlotta Bauer, pressansvarig på Mercedes-Benz Sverige.

Vad gör Mercedes för drabbade kunder?
– Vi sätter konsekvent högsta krav på säkerhet och kvalitet – oavsett om detta leder till ett återkallande av ett enskilt fordon eller ett större antal fordon. Baserat på detta kommer vi i början av nästa vecka skicka ut ett brev till berörda bilägare där vi ber dem att inte köra sitt fordon. Fordonen kommer sedan bokas in hos en servicepartner, där kommer vi kontrollera bromsförstärkaren, och beroende på resultatet av denna inspektion ser vi om bilen kan återgå i trafik eller om bromsförstärkaren behöver bytas ut.

Hur kommer berörda ägare kompenseras?
– För de fordon där bromsförstärkaren behöver bytas kommer vi säkerställa mobiliteten för de berörda bilägarna.

Personer berörda i Sverige kommer alltså uppmanas att inte köra med sina bilar, men inte förrän i början på nästa vecka. Men har man en av ovanstående Mercedes-modell finns det ett par indikatorer att hålla koll på: antingen har bromspedalen en annan känsla än normalt, eller så bildas ett väsande eller luftflödesljud när bromsarna används.