Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Daimler AG

Mercedes utreds för fusk i Renault-dieselmotorer

Tyska transportmyndigheten KBA har hittat misstänkt mjukvara i Mercedes mindre dieselmotorer.

Mercedes har redan avslöjats med att använda manipulerande mjukvara i flertalet av sina dieselmotorer vilket har lett till att företaget har tvingats återkalla över tre miljon bilar. Bland annat har storsäljare som C-klass och E-klass berörts av fusket som tyska transportmyndigheten Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) upptäckt, men även flertalet andra modeller som exempelvis GLK, GLC, S-klass och Vito.

Till följd av fusket dömde tyska åklagare i september Daimler AG, som Mercedes ingår i, till böter på 870 miljoner euro, motsvarande 9,2 miljarder kronor. Bötesbeloppet skulle eventuellt kunna öka med tanke på att KBA nu är något nytt på spåren.

Denna gång handlar det om Mercedes mindre modeller A-klass och B-klass. KBA säger sig undersöka så kallad misstänkt mjukvara, som har för avsikt att sänka utsläppen vid mätning men inte vid verklig körning, i modellseriernas mindre dieselmotorer som har köpts in från Renault. Smarts modeller, som är använder sig av Renaults dieselmotorer, sägs inte vara berörda. Om Mercedes transportbil Citan är involverad i det eventuella fusket eller inte är okänt.

Renault – som har anklagats för fusk i ett antal omgångar sedan dieselgate briserade – har i tysk media uttalat sig i ärendet. De hävdar att motorerna var fria från eventuellt fusk vid leverans till Mercedes och att motorernas mjukvara är utvecklad av Mercedes ingenjörer.

Daimler har inte velat kommentera detta nya ärende i tysk media utan pekade på ett tidigare uttalande att de inte utesluter fler återkallelser på order av KBA.

På bilden ovan ses Mercedes A 180 d som, precis som A 160 d, har en 1,5-liters Renault-dieselmotor under huven.