Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Mercedes varnar för körning mot enkelriktat

Mercedes har uppmärksammat att bilar som kör mot färdriktningen på motorvägarna i Tyskland har blivit ett allt större problem. Nu introduceras ett nytt system som ska sätta stopp för dessa ”spökförare”.

Nya ansiktslyfta Mercedes E-klass och nästa generation S-klass som lanseras senare i år kommer att varna om du kör mot enkelriktat. Detta tack vare att Mercedes har vidareutvecklat systemet för skyltigenkänning så att det nu känner igen skyltar för enkelriktat och varnar kraftfullt med tydliga ljus- och ljudsignaler.

 System som känner igen vägskyltar har blivit allt vanligare i nya bilar men om skyltarna som ska läsas av är översnöade, smutsiga eller i värsta fall inte ens synliga gör systemen inte mycket nytta. I Mercedes nya system försöker man lösa detta genom att kontrollera informationen från kameran som försöker känna igen vägskyltar mot informationen från GPS-navigatorn.

 Enligt Mercedes har det blivit allt vanligare med bilar som kör mot färdriktningen på de tyska motorvägarna. Omkring 1 700 varningar utfärdas varje år på grund av att någon kör åt fel håll och bara under de senaste tre månaderna har 25 personer omkommit i olyckor där orsaken tros ha varit att så kallade geisterfahrer (spökförare) har kört mot färdriktningen.