Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes visar elektrisk silverpil i Pebble Beach

Concours d'Elegance börjar närma sig. Det märks inte minst på alla biltillverkare som just nu hintar om vad de tänker visa upp i Pebble Beach. Senast i raden är Mercedes.

Mercedes visade redan i början av juli de första bilderna på den konceptbil man tänker ta med sig till Kalifornien. Aesthetics Progressive Luxury heter konceptbilen och är en slags blandning mellan gammalt och nytt: designen är inspirerad av märkets gamla racingbilar, silverpilarna, från 1930-talet, medans drivlinan, vilket vi vet nu, med stor sannolikhet blir elektrisk.

I en kort video Mercedes lagt upp på sin Facebook, där märkets chefsdesigner Gorden Wagener skissar på den nya bilen, syns nämligen hashtaggarna #MBDesign, #eqsilverarrow samt #SwitchToEq, och EQ är som vi vet namnet på Mercedes modellserie för renodlade elbilar. Mercedes första bil i EQ-serien, suven EQC, ska visas i oktober på Paris-salongen (men ryktas först få världspremiär i Stockholm) så med andra ord känns det inte helt ologiskt att Mercedes vill smyglansera sitt nya varumärke med en riktig nackvridare.

Aesthetics Progressive Luxurys strömlinjeformade design med lång fena baktill (andas inte profilen lite Batmobil?) ryktas ackompanjeras av en elmotor på över 740 hästkrafter.

https://www.facebook.com/MercedesBenz/videos/10156589682266670/

Valet att låta konceptbilen inspireras av 30-talets silverpilar är heller ingen slump. I år är det nämligen 80 år sedan Rudolf Caracciola satte nytt hastighetsrekord på allmän väg i en Mercedes-Benz W125 Rekordwagen. Caracciola höll en medelhastighet av 432,7 kilometer i timmen på autobahn mellan Frankfurt och Darmstadt vilket var tillräckligt för att knäcka konkurrenterna Auto Unions bästa notering.

Bilveckan i Pebble Beach arrangeras i slutet av augusti. Räkna med att Mercedes säkerligen blir en av de mer omtalade utställarna.

Den som följt Mercedes medverkan på den exklusiva bilveckan i de senaste åren vet att de är vana vid att ta med sig ”det lilla extra”. För två år sedan visade man upp den sex meter långa coupén Mercedes-Maybach 6 och förra året visade man upp samma modell men som cabriolet.