Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090318-merc-vito-taxi
090318-merc-vito-taxi
090318-merc-vito-taxi
090318-merc-vito-taxi

Mercedes Vito utmanar Londons taxibilar

De välkända svarta taxibilarna har fått härja ostört på Londons gator i åratal. Nu utmanas de för första gången av Mercedes som har specialanpassat sin Vito för London-trafiken. Oddsen för att få en Mercedes-taxi i London är dock fortsatt höga.

 När man tänker på London tänker nog de flesta på en sak – de röda dubbeldäckarbussarna. På en god andraplats kommer förmodligen de svarta taxibilarna. Londons gator har i åratal dominerats av de svarta bilarna med det egendomliga utseendet. TX4, som modellbeteckningen lyder, har länge varit den enda godkända modellen för taxitrafik i London. Nu får TX4 konkurrens från tyskt håll.

Drygt 120 Mercedes Vito finns redan i trafik på stadens gator och totalt kommer cirka 500 bilar att sättas i trafik under året. Det är dock långt kvar till herren på täppan. TX4, som tillverkas av LTI (London Taxis International) och kinesiska Geely, rullar i cirka 21 000 exemplar på huvudstadens gator. Orsaken till att nästan ingen har kunnat utmana TX4 och dess företrädare är de stränga tekniska krav som ställs på Londons taxibilar. Det handlar framförallt om att bilarna ska ha en väldigt snäv vändradie. För att klara kraven måste bilarna fixa att en vändning med maximalt 762 centimeter mellan två trottoarkanter och 853,3 centimeter mellan två parallella husväggar. Men det klarar väl inte Vito, tänker kanske många då? Jo, det gör den visst det, svarar Mercedes då. Taxi-Viton har nämligen begåvats med egenskapen att kunna vrida på bakhjulen. Med fyrhjulsstyrning monterat uppfyller Vito Londons krav. Snart kan vi därmed behöva vänja oss vid att bilden av Londons taxibilar är på väg att förändras.

Läs mer