Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes X-klass gör debut i kväll

En Mercedes med flak där bak gör debut i kväll. X-klass ska förändra hela segmentet. Vad tror du? Kolla på klippet här.

https://youtu.be/-Ww8khzqBT4

Den första av sin sort. Så beskriver Mercedes sin X-klass, pickup-modellen som har premiär i kväll. Det är inte riktigt sant, det är nämligen 

inte första gången Mercedes bygger en bil med flak och grunden till X-klass utgörs av Nissan Navara.

– X-Klass kommer att förändra hela pickupsegmentet. Den blir en bil utan kompromisser. Ramkonstruktion, vridstark sexa och permanent fyrhjulsdrift är ett måste för oss. Dessutom tillför vi säkerhet, komfort, smidighet och en design som sticker ut. Vi vill nå människor som aldrig tidigare har funderat på att äga en pickup, sa Volker Mornhinweg – chef för Mercedes-Benz transportbilsdivision – vi premiären av konceptet i höstas.

Inför premiären nu har Mercedes släppt ett filmklipp där bilen kan ses – om du hänger med i svängarna. Även om grundformen känns igen från konceptet så har en del uppenbara attribut strukits, som ljussargen runt baken och avsaknaden av stötfångare. Framtill ser vi att såväl strålkastare som grill har ändrats.

Källor inifrån koncernen har läckt att flera invändiga detaljer från märkets personbilar kommer att lyftas över till X-klass men den kommer nog inte ha den lyxiga framtoning som konceptet hade. Motormässigt ryktas toppmodellen få V6-motor från Mercedes medan instegsversionen kommer att ärva motor från Navara.

Premiären av X-klass sker i kväll klockan 19.10 på en så avlägsen ort som Kapstaden i Sydafrika tillskillnad från konceptet som visades upp på Värmdö utanför Stockholm, en tillställning vi på Teknikens Värld naturligtvis var på.