Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Daimler

Mercedes X-klass läggs ned i maj

X-klass blev inte långvarig. Mercedes storslagna planer på en pickup baserad på Nissan-teknik gick om intet. Försäljningen har varit oerhört svag och nu kommer beskedet; modellen läggs ned.

Redan i somras skrev vi om hur Mercedes funderade på att lägga ned pickup-modellen X-klass. Då var modellen ungefär två år gammal. Anledningen till tankarna hos Mercedes-ledningen var den enormt svaga försäljningen. Under 2018 hade X-klass sålt i 16 700 exemplar i Europa, Australien och Sydafrika. Det är bara en bråkdel av konkurrenternas försäljningssiffror.

Under 2019 var försäljningssiffrorna ännu lägre. 15 300 X-klass såldes runt om i världen. Det kan jämföras med Toyota Hilux som sålde i över en halv miljon exemplar.

Nu står det klart att Mercedes har tröttnat på sin Nissan Navara-baserade pickup. Enligt tyska Auto Motor und Sport kommer produktionen av X-klass i Nissans Barcelona-fabrik att stoppas i maj i år.

X-klass syskonmodell Nissan Navara kommer att leva vidare. Det franska syskonet, Renault Alaskan, dras även den med svaga försäljningssiffror i jämförelse med Navara och andra konkurrenter. Hur framtiden för den franska pickupen ser ut återstår att se.