Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes X-klass säljer uselt – på väg att läggas ned

Mercedes hade stora förhoppningar på pickupen X-klass men en försäljning som aldrig har tagit fart ser nu ut att leda till nedläggning.

I juli 2017 slog sig Mercedes in i pickup-segmentet med X-klass. Målen var högt ställda, i och med att mellanstora pickuper säljer bra runt om i världen, och då hade Mercedes ändå uteslutit amerikanska marknaden i och med att jänkarna föredrar ännu större pickuper.

Men det har inte gått riktigt som Mercedes hade föreställt sig. Enligt branschtidningen Automotive News Europe sålde X-klass i 16 700 exemplar i Europa, Australien och Sydafrika – tillsammans. Under hela fjolåret! Det kan jämföras med exempelvis Ford Ranger som sålde i 50 900 exemplar, enbart i Europa.

Mercedes X-klass bygger på Nissan Navara och byggs dessutom av Nissan i Barcelona, något som har fått kommentarsfältet här på teknikensvarld.se att gå i spinn några gånger. Kanske de presumtiva köparna är inne på samma spår?

Att priset är högre än flertalet konkurrenter har sannolikt också legat X-klass i fatet.

Enligt källor inom Daimler, som Automotive News har varit i kontakt med, är X-klass på väg att läggas ned. Den stora fordonskoncernen ser just nu över alla kostnader för att försöka vända den utveckling som pågått under senare tid. Fyra gånger under det senaste dryga året har Daimler sänkt sin vinstprognos. En stor anledning till det är utsläppsregleringar och återkallelser i samband med Takata-skandalen.