Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Metallsplitter i Hondas krockkuddar orsakar dödsfall

Biltillverkaren Honda återkallar 309 000 bilar över hela världen för problem med dåliga krockkuddar som kan skicka i väg metallsplitter när de utlöses. Lejonparten av återkallelserna är i USA.

Problemet uppmärksammades efter ett flertal olyckor i USA. Ett dåligt material i krockkuddarna kan komma att skicka i väg metallsplitter vid en olycka. De aktuella bilarna är Honda Accord, Civic, Odyssey, Pilot, CR-V och MDX som tillverkats mellan 2001 och 2002.

 – Det är ett defekt material i airbagen som krackelerar över tiden och vid en olycka kan det sprida metalldelar vilket kan skada passagerarna, säger Maria Johansson, informationsansvarig, Honda Sverige.

 Totalt rör det sig om 309 000 bilar, varav 280 000 bilar i USA och 27 000 bilar i Kanada. 2 000 bilar finns i Japan och ett fåtal finns i Europa. Inga svensksålda bilar är utrustade med den felaktiga krockkudden.

Exakt vilket material det gäller har Johansson inte svar på, men bekräftar att två personer dödats på grund av den defekta krockkudden. Enligt Associated Press har även 20 personer skadats. De återkallade bilarna har varit inne på verkstad för att åtgärda problemet förut. 2008 och 2009 återkallades ett flertal bilar, men det är alltså först nu man verkar ha hittat källan till problemet.