Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110331-autovia-mg110331-autovia-mg110331-autovia-mg
110331-autovia-mg

MG X-Power SV kan komma tillbaka

Minns ni MG X-Power SV, sportbilen som tillverkades mellan 2003 och 2005? Nu har en optimistisk engelsman köpt upp rättigheterna och vill tillverka den under ett namn från 30-talet.

Minns ni MG X-Power SV? Sportmodellen som lanserades 2003 var en av få nya modeller som MG Rover Group hann presentera mellan det att BMW sålde företaget år 2000 tills konkursen 2005. Omkring 80 bilar hann byggas mellan 2003 och 2005. Nu rapporteras att modellen kan vara på väg tillbaka igen, tack vare en entusiastisk britt vid namn Will Riley, som har köpt upp rättigheterna.

Resan fram till produktion har dock varit allt annat än enkel för den optimistike britten, som under tiden har fått besöka domstolarna flera gånger. Även om Will Riley har haft rättigheterna till själva bilmodellen i sin ägo har rättsliga tvister med kinesiska Nanjing (som köpte MG Rovers konkursbo) förekommit över användandet av MG:s namn och logotyp. Dessutom har Riley inte betalat ut löner och blivit anklagad för både stöld och bedrägeri, rapporterar Birmingham Post. I ett uttalande till samma tidning hävdar dock Riley att har inte någon gång funderat på att ge upp.

Nu verkar dock några av anklagelserna ha skrivits av och Riley har letat upp ett nytt varumärke att sälja bilarna under, nämligen det sedan länge insomnade bilmärket Autovia. Autovia byggde under några få år på 1930-talet en handfull bilar i Coventry i Storbritannien, men har sedan dess sovit i djup törnrosasömn. Tills nu, det vill säga.

Will Riley planerar att lansera bilen med flera olika motoralternativ, inledningsvis med en 4,6-liters V8 som ska betinga ett pris på 54 000 pund (motsvarande ca 550 000 kronor), men senare även en 5,4-litersmodell för 65 000 pund (660 000 kronor) och en V6-modell. Riktigt hur väl projektet faller ut återstår att se, men enligt uppgifter ska försäljningen starta inom veckor. Entusiasmen från grundarens sida verkar det inte vara något fel på, men samtidigt har Riley fortfarande stora skulder att betala, bland annat till Royal Bank of Scotland. Den som lever får se.

Läs mer

Test och provkörningar

Extern länk

Will Riley unveils new sports car project - Birmingham Post