100426-mg zero concept
100426-mg zero concept

MG Zero Concept – uttrycksfull

Det är inte enbart bilar med lång hjulbas som upptar golvytan på bilsalongen i Peking. Även mindre bilar finns representerade – bland annat konceptbilen MG Zero som visar upp en möjlig framtid i småbilsklassen för det forna brittiska märket.

En av de bilar som drar mest blickar till sig på den stora internationella bilsalongen i Peking är MG Zero Concept som med sina fyra meter (ungefär) på längden lirar i småbilsklassen och därmed skulle kunna bli en framtida konkurrent till exempelvis Volkswagen Polo.

Men eftersom det handlar om en konceptbil i dagsläget finner man en hel del design- och tekniklösningar som antagligen aldrig kommer att se dagens ljus. Exempel på sådana är de minimala sidobackspeglarna med läckra lysdiodslingor på husens framsida och kommunikationsbelysning mitt på backluckan. Sistnämnda är en finurlig och rolig liten detalj där föraren eller passagerarna kan meddela bakomvarande trafik om rådande sinnelag. Eller varför inte se den som en ersättare till den populära gula etikett som säger ”baby ombord” eller ”hund ombord”?

MG Zero Concept är ritat av en britt – Anthony Williams-Kenny – i MG:s designhögkvarter i Birmingham. Bilen ger oss prov på vad MG kan åstadkomma för att ta sig in i den tuffa småbilsklassen där främst en handfull bilar dominerar i dag.

Interiört visar MG upp det senaste i teknikväg, något som möjligtvis skulle kunna bli vardagsmat först om ganska många år. Det handlar om en väldigt strikt och ren förarmiljö med mycket elektronik och pekskärmar lite överallt. Knappar och reglage består av knappar som endast behöver vidröras för att verka.

Frågan är om en småbil från MG skulle ha en chans på den tuffa europeiska marknaden. Skulle kunderna överväga att köpa en MG Zero framför en Volkswagen Polo eller en Peugeot 207? Eller skulle Zero bara fungera på öarna väster om Engelska kanalen? Vad tror du?