Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Kollage. Michelin/Erik Inge

Michelin vill göra däck av trä

Trädäck är framtiden. Det menar Michelin som om två år hoppas kunna visa upp ett bildäck till stor del gjort av träflis. I framtiden tror man även på att 3D-skrivare ska lösa problemet med slitna däck.

Det är i en intervju med sajten Motoring som Michelins chef för vetenskap och innovation, Cyrille Roget, berättar om den franska däckjättens framtidsplaner.

Enligt Roget har Michelin kommit fram till att det är möjligt att ersätta oljan i däcken med elaster från träflis. Även gummi ingår fortsatt i framtidens däckblandning.

– I dag består däcken av 80 procent oljebaserat material, säger Roget till Motoring.

Att frångå olja skulle innebära flera fördelar menar Roget. Förutom att däcktillverkarna skulle bli mindre beroende av olja, skulle bland annat produktionskostnaderna bli lägre.

Michelin hoppas kunna visa upp det första trädäcket under år 2020.

080312-michelin-miljö080312-michelin-miljö080312-michelin-miljö
080312-michelin-miljö

Men det är inte bara trä Michelin hoppas ska revolutionera däckindustrin i framtiden. Man sätter även stort hopp till 3D-skrivaren.

Den franska jätten spår att framtidens bilar endast kommer att ha ett par däck vars slityta ska kunna ”laddas”.

– Kanske blir det så att du kan ladda dina däck på samma ställe som du laddar din elbil, säger Roget till Motoring.

Enligt Michelins innovationschef har man redan börjat utveckla tekniken som behövs för att skriva ut i gummi. Dock tror Roget att det kommer att ta 10-15 år innan tekniken industrialiserats.

Låter det här bekant? På förra årets Frankfurtsalong visade Michelin att koncepthjul helt tillverkat av organiskt material och utskrivet i 3D-skrivare. Mer om det kan du läsa om här.