Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Copyright Scania CV AB

Migrationsverket tvingas åsidosätta alkolås

En akut nödknapp ska se till att Migrationsverkets personal, om de befinner sig under hot vid ett flyktingboende, inte behöver blåsa i bilarnas alkolås och därmed ha möjlighet att fly fältet snabbare.

De bilar som svenska myndigheter brukar ska i största möjliga utsträckning vara utrustade med alkolås. Migrationsverket är en myndighet som tvingar personalen blåsa i alkolås innan de kan använda deras bilar eller bussar. Men inom kort kommer det att vara möjligt för Migrationsverkets personal att sätta alkolåset ur spel och köra utan att behöva blåsa.

På grund av de många hotfulla situationer som uppstår på flyktingboenden runt om i landet tvingas Migrationsverket installera en akut nödknapp i samtliga bilar och bussar. Ett tryck på knappen och alkolåsets funktion kringgås för att personalen snabbt ska ha möjlighet att fly undan hoten. Med blåsproceduren tar det annars upp mot en och en halv minut innan bilen kan börja framföras.

– Du ska kunna starta bilen utan fördröjning om du har goda skäl till det, säger Kent Helgesson, skyddsombud på Migrationsverket i Alvesta, till Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Varje nyttjande av nödknappen kommer att loggas för att sedan utredas, på så vis ska nödfunktionen inte kunna missbrukas.