Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071017-persbrandt-krasch
071017-persbrandt-krasch
071017-persbrandt-krasch
071017-persbrandt-krasch

Mikael Persbrandt kraschade med Porsche på Nürburgring

Skådespelaren Mikael Persbrandt kraschade i söndags sin Porsche 911 GT3 från 2004. Det var på den krävande Nürburgrings Nordslinga som Persbrandt inte klarade av att hålla sig undan olyckan.

Mikael Persbrandt är sedan tidigare känd för att vara väldigt motorsportintresserad. I somras deltog han i Midnattssolsrallyt i en Volvo PV. Den snabba Radicalklassen i Sverige har också fått påhälsning av Persbrandt där han kört bantävlingar. Även privat har Persbrandt kört Radical, och kraschat. 

I motorvärlden är han ansedd som en hängiven entusiast som ibland tar bilarna och sig själv till gränsen.

Numer äger skådespelaren själv en extrem bil. Den nionde augusti i år registrerades en Porsche 911 GT3 av 2004 års modell på Persbrandt. I praktiken en raceanpassad version av Porsches klassiker 911. 

381 hästkrafter vid 7 400 r/min, ett vridmoment om 385 Nm vid 5 000 r/min är härliga siffror för den bilintresserade, speciellt som tjänstevikten är relativt låga1 380 kilo. 

0-100 km/h avklaras på 4,5 sekunder och toppfarten är 306 km/h.

Dessutom saknas säkerhetssystem som antispinn och antisladd vilket gör att bilen biter tillbaka och kan bli omöjlig att kontrollera om du inte känner bilens begränsningar eller är väldigt duktig på att köra.

Hur fort Persbrandt körde vid tiden för olyckan vet vi inte. Vår fotograf observerade skådespelaren när han sakta rullade in i säkerhetsdepån. Tillsammans med polis och säkerhetstjänsten runt Nürburgring åkte de sedan för att inspektera olycksplatsen. 

Ytterligare en Porsche vinkades sedan in, en 911 GT3 RS, och samtal hölls med föraren angående Persbrandt. Om denna bil var inblandad i olyckan är oklart, föraren kan också ha varit ögonvittne till Persbrandts olycka.

Persbrandt själv uppträdde väldigt lugnt, avslappnat och verkade inte nämnvärt tagen av olyckan.

Vi på Teknikens Värld lider med Mikael Persbrandt. Verkstadsräkningen blir inte kul. Men viktigast av allt är att han troligen missade fler varv på världens roligaste, mest utmanande och livsfarliga racerbana – Nürburgring.

Uppdatering

Vi fick nyligen Vägverkets registerutdrag på Mikael Persbrandts Porsche 911 GT3. I det kan man läsa att bilen är belagd med körförbud sedan den 1 oktober 2007. Med andra ord var bankörningen på Nürburgring i helgen olaglig.