Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101018-miljöbilar-kontroll
101018-miljöbilar-kontroll
101018-miljöbilar-kontroll
101018-miljöbilar-kontroll Foto: Picasa 2.6

Miljöbilar kan behöva kontrolleras

Alla bilar som klarar miljöbilsgränsen på pappret gör det inte i verkligheten. Nu öppnar miljöminister Andreas Carlgren för att svenska myndigheter kan komma att kontrollera den verkliga förbrukningen.

Att komma ned till den av tillverkaren uppgivna förbrukningssiffran är inte alltid helt lätt. Detta kan Teknikens Världs testlag intyga. Sällan, om ens någon gång, når testlaget ned till de lågt ställda förbrukningssiffrorna som biltillverkarna uppger. Detta kan delvis förklaras med att tillverkarnas förbrukningssiffror är uppmätta i laboratoriemiljö med perfekta förutsättningar, det vill säga förhållanden som sällan råder i verkligheten.

Nu har miljöminister Andreas Carlgren uppmärksammat problemet och öppnar för att bilar kan behöva kontrolleras av svenska myndigheter för att kvala in som miljöbilar och dra fördel av de förmåner som medföljer.

– Vi vill inte ha en ordning där folk får pengar för något som inte uppfyller kraven. Säljs det bilar som får pengar eller skattelättnad för att de är miljöbilar så är det klart att de också ska uppfylla kraven, säger Carlgren till SVT.

Enligt Carlgren kan det tänkas att svenska myndigheter måste testa vilka bilar som är så snåla som tillverkarna uppger. De som inte lever upp till miljöbilskraven i verkligheten ska inte klassas som miljöbilar.

Läs mer om Sverigecykeln.

Läs mer