090819-miljöbilar-minskar

Miljöbilarna minskar – gasen ökar kraftigt

Antalet nysålda miljöbilar i Sverige minskar. Sedan miljöbilspremien försvunnit märks ett stort tapp, det är främst etanolbilarna som backar. I stället har gasbilarna klivit fram och ökar kraftigt.

 Nu köper vi allt färre miljöbilar. Färska siffror från Bil Sweden visar att andelen miljöbilar av nybilsregistreringarna minskade i juli efter rekordnoteringen i juni. Minskningen sker på bred front i hela landet, även om minskningen är minst i Stockholms län. Gotland behåller alltjämt förstaplatsen som det län med högst miljöbilsandel. Miljöbilarnas tapp var dock väntat.

– Det var väntat att vi skulle få en nedgång i miljöbilsandelen i juli efter rekordnoteringen i juni då många passade på att köpa miljöbil innan miljöbilspremien avskaffades den 1 juli, säger Bil Swedens vd Bertil Moldén.

Miljöbilsandelen i hela Sverige var 31 procent i juli, vilket är en betydande minskning från rekordmånaden juni som hade en toppnotering med 43,5 procent. Enligt Bil Swedens siffror är det framförallt etanolbilarna som står för minskningen. Under perioden januari till juli i år har 65,4 procent av de sålda miljöbilarna i Stockholms län varit E85-bilar. Under samma period i fjol var andelen 75,8 procent.

I stället är det de gasdrivna bilarna som vinner mark. Gasbilarnas andel har ökat kraftigt, om än från en låg nivå. Från en ytterst marginell andel på 0,7 procent under jan-juli 2008 har gasbilarna sprintat till en andel på 7,2 procent under samma period i år. En stor del av den ökningen kan förmodligen tillskrivas Volkswagen som har lanserat flera nya gasmodeller i år. Passat Ecofuel har sålt stort, framförallt som tjänstebil.

Läs mer