Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Miljöbilspengarna på väg att ta slut

Att suget efter miljöbilar skulle vara så stort var det ingen som trodde. Svenskarna köper miljöbilar som aldrig förr vilket gör att budgeten för miljöbilspremien inte räcker till. Budgeten behöver fördubblas.

Köper man en miljöklassad bil mellan den 1 april i år och den 31 december 2009 så får man en premie på 10 000 kronor. Regeringen har till detta avsatt en summa på 250 miljoner kronor, men denna summa kommer inte att på långa vägar räcka.

Bil Sweden tror att det under denna period kommer att säljas ungefär 56 000 miljöklassade bilar, vilket innebär att totala premieutbetalningarna uppstiger till 560 miljoner kronor. För att pengarna inte ska ta slut så behöver regeringen mer än fördubbla anslaget, vilket inte är gjort i en handvändning. Ett riksdagsbeslut krävs för detta, eftersom ramanslag enligt lag endast får överskridas med tio procent.

Enligt miljöminister Andreas Carlgren kommer regeringen att skjuta till de pengar som behövs.

Mattias Goldman på Gröna Bilister tror att årets budget kommer att spricka redan i september. Detta kan skapa en osäkerhet hos både konsumenter och bilhandlare.